Na Arlingtonskom cintoríne už môžu pochovávať pilotky: Umožnil to nový zákon

NETKY.SK • 7 September 2016, 11:02 • 2 min
Na Arlingtonskom cintoríne už môžu pochovávať pilotky: Umožnil to nový zákon

ARLINGTON - Na Arlingtonskom vojenskom národnom cintoríne v americkom štáte Virgínia uložia dnes urnu s popolom pilotky z druhej svetovej vojny Elaine Harmonovej, ktorá zomrela vlani vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Harmonová bola jednou z príslušníčok Women Airforce Service Pilots (WASP) - skupiny žien, ktoré pilotovali vojenské lietadlá, pričom ich mužskí kolegovia boli nasadzovaní do bojových misií.


Ako upozornila agentúra AP, uloženie urny s jej popolom na Arlingtonskom cintoríne sa stalo možným až po tom, čo americký Kongres odobril príslušné uznesenie.


Ženy v čase svojej služby počas druhej svetovej vojny totiž nemali vojenský štatút, získali ho retroaktívne v roku 1977. Problém spôsobovali aj obmedzenia na cintoríne, ktorý začína zápasiť s nedostatkom miesta na pochovávanie vojnových veteránov.


Vedenie americkej armády preto vlani odmietlo pochovávanie členiek WASP, čo vyvolalo nespokojnosť Harmonovej príbuzných. Prezident USA Barack Obama však v máji podpísal zákon, ktorý to umožňuje.


Arlingtonský cintorín bol založený počas americkej občianskej vojny v 19. storočí. Na 240 hektároch je pochovaných vyše 400.000 ľudí a vyše 5000 urien s popolom zo všetkých vojen, ktoré USA od tej doby viedli. Pochovaní sú tam aj bývalý prezident USA John F. Kennedy, jeho manželka Jacqueline a dve z ich detí. Nachádza sa tam aj pomník padlým z japonského ostrova Iwódžima.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies