Odtrhnutá masa ľadovca na Antarktíde, ktorá je trikrát väčšia ako Bratislavský kraj, sa dala do pohybu!

NETKY.SK • 20 September 2017, 11:09 • 2 min
Odtrhnutá masa ľadovca na Antarktíde, ktorá je trikrát väčšia ako Bratislavský kraj, sa dala do pohybu!

ANTARKTÍDA – Satelitné snímky ukazujú, že od Antarktídy sa v júli odtrhla masa ľadovca o rozlohe 5800 štvorcových kilometrov a jeho váha dosahuje jeden bilión ton smeruje do plavebnej dráhy zámorských lodí. Informoval server Independent za základe nových satelitných snímkov.

slovakia

left justify in out

O pravdepodobnosti oddelenia sa gigantického kusu ľadovca informovali vedci ešte v decembri minulého roka. Jedna z najväčších krýh, ktorá sa od ľadovca odlomila ešte počas júla tohto roka, sa dala do pohybu. „Ide o veľkú udalosť najmä kvôli rozmerom kryhy, ktorá teraz driftuje preč od pobrežia Antarktídy,“ oznámila Anna Hoggová z britskej univerzity Leedse.

 

img

 

Kryha sa odlomila od šelfového ľadovca Larsen C, nachádzajúceho sa v západnej časti Antarktídy. Jeho hrúbka má približne 350 metrov. Vedci spoločnosť alarmujú už od roku 1995, kedy sa oddelila mohutná časť od časti Larsen A. O osem rokov neskôr sa prípad zopakoval v sektore B.

 

 

V januári tohto roka trhlina merala 80 kilometrov, pričom držala iba na 20 kilometroch. Vedci informovali, že nemajú nedisponujú žiadnymi dôkazmi, ktoré by nasvedčovali, že k odtrhnutiu došlo v dôsledku klimatických zmien. Momentálne sa venujú otázke, ako veľmi toto odlomenie ovplyvní zbytok ľadovca. Avšak odborníčka Nancy Bertlerová z výskumného centra Antarktídy na univerzite vo Wellingtone uviedla, že globálne otepľovanie a diera v ozónovej vrstve spôsobila náhly rozpad "mnohých ľadových šelfov" v regióne, "z ktorých niektoré existovali 10 000 alebo viac rokov".

 

Doposiaľ najväčšia kryha B-15 sa oddelila v marci na začiatku nového milénia. Merala 295 kilometrov na dĺžku a 37 kilometrov na šírku. Dosiahla plochu až 11-tisíc štvorcových kilometrov. V priebehu niekoľkých rokov sa úplne rozpadla, no jej pozostatky sa oceánom plavili ešte v roku 2015.

 

 

Profesor Stef Lhermitte z holandskej univerzity v Deltefte zverejnil niektoré z najnovších satelitných snímok. "Po určitom počiatočnom pohybe sa zdá, že ľadovec A68 sa teraz presúva," povedal. Dodal, že ľadovec "pokračuje v posune", čo doložil snímkou, ktorá ukazuje najnovšiu pozíciu v sobotu a porovnáva ju s fotografiou zo stredy.

 

Mnohí výskumníci sa obávajú najviac toho, že obrovský kus kryhy sa dostane do námorných trás, čo by mohlo predstavovať veľké rizika najmä pre plavidlá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona