Na amnestiu by mohli pustiť Pussy Riot aj Chodorkovského

NETKY.SK • 4 December 2013, 17:54 • 2 min
Na amnestiu by mohli pustiť Pussy Riot aj Chodorkovského

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podporuje návrh amnestie, na základe ktorej by mohli prepustiť aj uväznené členky punkovej skupiny Pussy Riot či magnáta Michaila Chodorkovského. Amnestia má byť udelená pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy a z väzníc by mala dostať asi 100 000 odsúdencov.

slovakia

left justify in out

Putin zdôraznil, že udelenie milosti sa nesmie týkať osôb, ktoré sa dopustili násilných činov, a to najmä násilia proti príslušníkom bezpečnostných síl. V takom prípade by úrady nemohli prepustiť desiatky demonštrantov, ktorých obvinili z násilností a uväznili po protivládnych protestoch v máji 2012. "Amnestia sa bude týkať len tých, ktorí nespáchali vážne zločiny a nedopustili sa násilia proti bezpečnostným silám," vyhlásil Putin. Dolná komora parlamentu sa bude návrhom amnestie zaoberať ešte do konca tohto roka.

Putin ľudskoprávny poradca Michail Fedotov povedal, že na slobodu by sa mohli dostať aj dve členky Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aljochinová, ktoré odsúdili na dva roky za výtržníctvo. Speváčky Pussy Riot vtrhli v roku 2012 do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti Putinovi. Fedotov tiež nevylúčil, že na amnestiu by mohli prepustiť aj Chodorkovského, ktorý je vo väzení už vyše desať rokov a trest sa mu končí v auguste budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies