Na Aljaške uviazla obrovská vrtná súprava, únik ropy nezistili

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:30 • 2 min
Na Aljaške uviazla obrovská vrtná súprava, únik ropy nezistili

Na Aljaške uviazla obrovská vrtná súprava, únik ropy nezistili - Svet Americká pobrežná stráž nezistila zatiaľ žiaden únik ropy z obrovskej lodnej vrtnej súpravy, ktorá v noci nadnes uviazla za búrky na skalách pri ostrove Kodiak na Aljaške. Situáciu posu

slovakia

left justify in out

imgAmerická pobrežná stráž nezistila zatiaľ žiaden únik ropy z obrovskej lodnej vrtnej súpravy, ktorá v noci nadnes uviazla za búrky na skalách pri ostrove Kodiak na Aljaške. Situáciu posudzovala z lietadla, napísala agentúra Associated Press.

Podľa pracovníkov pobrežnej stráže a ropnej spoločnosti Shell, ktorej lodná vrtná súprava Kulluk patrí, budú vedieť s istotou až za denného svetla, aký dopad môže mať jej stroskotanie na životné prostredie. 

Osemnásťčlennú posádku vrtnej súpravy evakuovala pobrežná stráž už v sobotu, keď hrozila búrka. Víchria, ktorú sprevádzal vietor o rýchlosti 110 km/h a 11-metrové vlny, pokračovala aj dnes.

Veliteľ pobrežnej stráže Shane Montoya na tlačovej konferencii v Anchorage v pondelok v noci povedal, že zatiaľ nevedia o úniku ropy alebo poškodení lodnej súpravy. Kulluk má podľa jeho slov na palube takmer 590.000 litrov paliva.

Uviaznutie kónickej vrtnej súpravy s hmotnosťou takmer 28.000 ton je veľkou ranou pre spoločnosť Shell, ktorá ťaží ropu v blízkosti aljašského pobrežia. Ochranári životného prostredia hovoria, že táto ťažba ohrozuje región, ktorý ničia už rýchle klimatické zmeny.

Vrtná súprava Kulluk pracovala v septembri a októbri v Beaufortovom mori severne od Aljašky a spoločnosť Shell ju presúvala do Seattlu, keď ju zastihla búrka.

Krízová manažérka Shellu Susan Childsová povedala, že únik ropy z Kulluku je pre jeho unikátny kužeľový tvar nepravdepodobný. Palivové nádrže sa totiž nachádzajú v centre lode a sú obklopené veľmi ťažkou oceľou, citovala ju agentúra Reuters. 

Kulluk bol postavený v roku 1983 a mal už ísť do šrotu, keď ho v roku 2005 kúpila spoločnosť Shell. Do jeho modernizácie investovala 292 miliónov dolárov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies