Na Aljaške objavili nové, konvenčné ložisko ropy

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 11:44 • 2 min
Na Aljaške objavili nové, konvenčné ložisko ropy

JUNEAU - V USA objavili nové, konvenčné ložisko ropy. Nálezisko na Aljaške by mohlo ukrývať až 1,2 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov) čierneho zlata. To z neho robí najväčší objav v USA za uplynulé tri dekády.

slovakia

left justify in out

Masívne ložisko by zároveň mohlo pomôcť Aljaške zlepšiť stav verejných financií, ktorým zasadil tvrdý úder pád cien ropy pred vyše 2,5 rokom.

 

K objavu nového ložiska došlo len pred pár dňami, a to v oblasti North Slope, o ktorej si ropné spoločnosti mysleli, že už dosluhuje. Zásoby čierneho zlata objavili španielsky ropný koncern Repsol a jeho americká partnerská firma Armstrong Energy, ktoré to spoločne oznámili minulý týždeň. Odhadujú, že ťažba z tohto ložiska by sa mohla začať už v roku 2021 a jeho produkcia by sa mala pohybovať okolo úrovne 120.000 barelov denne.

 

Nové ložisko sa nachádza na mieste nazvanom Horseshoe, v ktorom má 75-% podiel firma Armstrong a zvyšok patrí Repsolu. Je situované len pár desiatok kilometrov južne od projektu s názvom Pikka, kde obe spoločnosti už predtým našli ropu a v súčasnosti je v procese príprav na ťažbu. V tomto projekte má Armstrong 51-% podiel.

 

Správy o novom, výdatnom ložisku na Aljaške však určite nezmiernia čoraz väčšie obavy investorov z nadmerných skladových zásob komodity v USA.

 

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa vlani dohodli, že v 1. polroku tohto roka obmedzia svoju produkciu, aby podporili rast cien ropy a pomohli znížiť nadmerné skladové zásoby komodity. Chcú, aby sa na trh vrátila rovnováha medzi dopytom a ponukou. Podarilo sa im naštartovať rast cien ropy v tomto roku. To však hrá do karát americkým ropným firmám, ktoré ťažia z nekonvenčných zdrojov. Táto ťažba je pritom drahšia a vypláca sa len, ak je cena ropy vyššia.

 

Repsol aktívne hľadá nové zdroje na Aljaške od roku 2008 a pátra po ložiskách aj v Mexickom zálive.

 

Nové ložisko v oblasti North Slope našiel španielsky koncern ani nie pol roka po tom, ako firma Caelus Energy a investičná spoločnosť Apollo Global Management oznámili objav masívneho ložiska v Smith Bay na Aljaške.

 

To sú dobré správy pre Aljašku, ktorá je závislá od príjmov z ropy a plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies