Na Aljaške prežívajú najťažšiu zimu, akú si ľudia pamätajú

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:21 • 2 min
Na Aljaške prežívajú najťažšiu zimu, akú si ľudia pamätajú

Na Aljaške prežívajú najťažšiu zimu, akú si ľudia pamätajú

slovakia

left justify in out

img

V meste Anchorage na Aljaške napadol dvojnásobok snehu ako zvyčajne. Hoci väčšina Spojených štátov nemala veľa snehu, na Aljaške prežívajú najťažšiu zimu, akú si ľudia pamätajú. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.
Ruský tanker s dodávkou paliva sa nemohol dostať k pobrežnému mestu Nome. V meste Valdez, ležiacom 160 kilometrov juhovýchodne od Anchorage, napadlo od novembra vyše 7,9 metra snehu, v obci Cordova 4,36 metra.
Na pomoc pri odstraňovaní snehu povolali na Aljaške národnú gardu. Sneh z pripravených hromád nakladačmi umiestňujú do strojov na topenie.
Vo štvrtok mali v Anchorage 223,5 centimetra snehu, čo bol viac ako dvojnásobok zrážkového priemeru. Ak sa bude počasie naďalej vyvíjať týmto spôsobom, môže mať Anchorage zimu s doteraz najväčším množstvom snehu. Prekoná aj rekord z rokov 1954-55, keď napadlo 3,4 metra snehu.
Silné sneženie na Aljaške ovplyvnili dva faktory - meteorologický úkaz El Niňo (periodicky sa opakujúca odchýlka v systéme morského prúdenia v Pacifiku) a tzv. Arktická oscilácia. Tento rok bola silná a najstudenší vzduch zostal ohraničený v Arktíde.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies