Na afganské sudkyne poľujú väzni, ktorých oslobodil Taliban!

NETKY.SK • 3 September 2021, 19:29 • 2 min
Na afganské sudkyne poľujú väzni, ktorých oslobodil Taliban!

HAAG - Dvestopäťdesiat afganských sudkýň sa obáva o svoje životy. Hnutie Taliban prepustilo na slobodu väzňov, ktorých ony odsúdili.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Niektorým ženám-sudkyniam sa počas evakuácie pred 31. augustom podarilo z krajiny utiecť, množstvo z nich však toľko šťastia nemalo. O ich záchranu sa aktuálne usilujú aktivisti. 

 

Ženy v ohrození

Pracujúce ženy sa obávajú, že sa zopakuje scenár spred 20 rokov, kedy sa Taliban dostal k moci a v krajine zakázal nežnému pohlaviu vykonávať väčšinu zamestnaní.

 

Po ich zvrhnutí sa tieto pravidlá zrušili a ženy sa mohli uchádzať o rôzne funkcie. Napriek tomu, že militantné hnutie avizovalo, že bude chrániť práva žien, informácie o únosoch a znásilňovaní žien mudžahedínmi z Talibanu, nevzbudzujú veľkú dôveru.

 

Súvisiaci článok: Zuzana Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek

 

Väzni na slobode 

Ženy, ktoré doteraz pracovali v súdnictve, sa medzitým stali žiadanými terčmi. Dve sudkyne afganského najvyššieho súdu zastrelili ešte v januári tohto roka.

 

Teraz Taliban prepustil na slobodu po celej krajine väzňov, ktorí "skutočne ohrozujú životy žien-sudkýň," citovala agentúra Reuters vysokopostavenú afganskú sudkyňu, ktorej sa podarilo ujsť do bližšie neurčenej európskej krajiny.

 

V Kábule "prišli štyria alebo piati členovia Talibanu a pýtali sa ľudí v mojom dome: ´Kde je táto sudkyňa?´ To boli ľudia, ktorých som posadila za mreže,"  povedala afganská sudkyňa.

 

Bola v malej skupine afganských sudkýň, ktorej sa v uplynulých týždňoch podarilo ujsť z Afganistanu za pomoci ľudskoprávnych aktivistov a zahraničných kolegýň z Medzinárodnej asociácie sudkýň (IAWJ).

 

Odvtedy je v kontakte aj s kolegyňami, ktoré zostali doma: "Ich správy sú plné strachu a úplného teroru. Hovoria mi, že ak ich nezachránia, ich životy sú v priamom ohrození."

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Novú vládu v Afganistane povedie mulla Barádar

 

Hrôzostrašné odkazy

Okrem sudkýň je v Afganistane aj zhruba tisíc ďalších ochrankýň ľudských práv, ktoré sa tiež môžu stať terčom Talibanu, upozornila afganská ľudskoprávna aktivistka Horia Mosadiqová. Oslobodení väzni "vyzývajú na smrť sudkýň, prokurátoriek a policajtiek a hovoria: ´Prídeme si po vás´", dodala.

 

Britský minister spravodlivosti Robert Buckland minulý týždeň uviedol, že Londýn evakuoval deväť afganských sudkýň a pracuje na tom, aby poskytol bezpečný odchod najzraniteľnejším osobám.

 

Ľudskoprávni a právni aktivisti tvrdia, že západné krajiny nespravili z evakuácie sudkýň a ochrankýň ľudských práv prioritu v chaose po páde afganskej metropoly Kábul do rúk Talibanu.

 

"Vlády mali nulový záujem o evakuáciu ľudí, ktorí neboli ich občanmi," podotkla právnička v oblasti ľudských práv Sarah Kayová, ktorá sídli v severoírskom Belfaste.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies