Na 20. ročníku Mikovského festivalu očakávajú tisíce návštevníkov

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 12:18 • 2 min
Na 20. ročníku Mikovského festivalu očakávajú tisíce návštevníkov

Na 20. ročníku Mikovského festivalu očakávajú tisíce návštevníkov

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko tisíc návštevníkov očakávajú počas nadchádzajúceho víkendu (30. a 31. júla) v obci Miková, okres Stropkov, kde sa bude konať jubilejný 20. ročník Mikovského festivalu.
      Podujatie organizuje obec Miková v spolupráci s Rusínskou obrodou na Slovensku, Podduklianskym osvetovým strediskom vo Svidníku a je venovaný spomienke na Andyho Warhola. Obec je známa tým, že odtiaľ pochádzajú predkovia kráľa popartu.
      "Za dve desaťročia počas, ktorých organizujeme tento festival, sa dostal do povedomia nielen v našom regióne, ale i v zahraničí. Je venovaný spomienke na umelca svetového formátu, ktorého meno sa spája s našou dedinou. Našou snahou je však aj zachovávanie kultúrnych a spoločenských tradícií," povedal dnes pre TASR starosta Dušan Džula. Dodal, že v prípade priaznivého počasia očakávajú v priebehu víkendu v Mikovej do 10.000 návštevníkov.
      Zástupca starostu obce Michal Zavacký zdôraznil, že festivalový víkend sa stal príležitosťou na tradičné rodinné stretnutia.
      "Prichádzajú príbuzní z celého Slovenska, ale aj z cudziny. Prestreté stoly sú nielen v domoch, ale i na dvoroch, kde si v sobotu posedia celé rodiny, aby si zaspomínali, ako to bolo kedysi a čo sa odvtedy zmenilo. Zvykom je, že chodia spolu aj na huby," povedal Zavacký.
      V sobotu popoludní sa však všetci presunú do areálu tamojšej školy, kde slávnostne otvoria festival. Začiatok programu je tento rok naplánovaný na 16.00 h a na pódiu sa postupne predstavia folklórne skupiny z regiónu, ale i hostia z Ukrajiny. Vo večernom koncerte vystúpia Otto Weiter, Andrea Uhríková a ďalší speváci. Program prvého dňa vyvrcholí ohňostrojom a tanečnou zábavou.
      V nedeľu ráno sa v gréckokatolíckom i pravoslávnom chráme budú konať bohoslužby. Počas oboch dní si návštevníci budú môcť v priestoroch školy prezrieť aj dokumentačné materiály o Warholovi a jeho mikovských predkoch. Kultúrny program pokračuje o 13.00 h folklórnymi vystúpeniami, prestaví sa Eva Máziková a vyvrcholením festivalu bude koncert skupiny Drišľak.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies