Na 20 rokov odsúdili muža, ktorý plánoval útok na letisko v Kansase

NETKY.SK • 1 September 2015, 11:02 • 2 min
Na 20 rokov odsúdili muža, ktorý plánoval útok na letisko v Kansase

WICHITA - Muža, ktorý plánoval samovražedný bombový útok na letisko v americkom štáte Kansas, odsúdili v pondelok na 20 rokov odňatia slobody vo federálnom väzení. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Leteckého elektrotechnika Terryho Loewena (61) zatkli v decembri 2013, keď sa pokúsil preniknúť s autom cez bezpečnostnú bránu na parkovaciu plochu najväčšieho kansaského letiska v meste Wichita.


Loewen sa domnieval, že má vo vozidle silnú bombovú nálož, ale v skutočnosti išlo o neškodné zariadenie dodané agentmi Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI), ktorí ho už niekoľko mesiacov predtým monitorovali.


Na svoj čin sa dlhodobo pripravoval a podrobne študoval plány a prevádzku wichitského letiska, kde bol zamestnaný. Podľa zistení vyšetrovateľov chcel spáchať "skutok násilného džihádu" s čo najväčším počtom obetí a bol pripravený zomrieť mučeníckou smrťou. Nálož plánoval odpáliť v blízkosti letiskového terminálu.


V júnu 2015 sa Loewen priznal k pokusu o použitie zbrane hromadného ničenia. Okresný súd mu v pondelok vymeral 20-ročný väzenský trest na základe dohody s obžalobou, ktorá výmenou za priznanie stiahla niektoré obvinenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona