Na 18. ročníku MFF Bratislava zvíťazila snímka Tramontane

NETKY.SK • 17 November 2016, 10:00 • 2 min
Na 18. ročníku MFF Bratislava zvíťazila snímka Tramontane

BRATISLAVA - V bratislavskom Kine Nostalgia sa v stredu večer uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

slovakia

left justify in out

Ocenenie za najlepší hraný film získala dráma Tramontane (2016) libanonského režiséra Vatcheho Boulghourjiana. Rozhodla o tom porota súťaže hraných filmov v zložení Canan Gerede, Štěpán Hulík a Monika Mikušová, ktorí túto snímku ocenili "za schopnosť vyrozprávať príbeh plný emócií o hľadaní identity a za schopnosť vtiahnuť diváka do sveta nevidiacich prostredníctvom mocných záberov a sugestívnej hudby".

 


Trofej pre najlepšieho režiséra si osobne prevzal Talian Marco Danieli za film Svetácke dievča (2016), pričom tento titul získal počas večera aj druhú cenu, a to v kategórii Najlepší mužský herecký výkon. Tú porota udelila Michelemu Riondinovi. V ženskej hereckej kategórii uspela Chorvátka Mia Petričević za výkon v snímke Nezízaj mi do taniera (2016) režisérky Hany Jušić. V súťaži dokumentárnych filmov triumfovala snímka Prijímanie (2016) poľskej režisérky Anny Zameckej, ktorá si rovnako ako spomínaný Marco Danieli prišla cenu osobne prevziať. O víťazovi v tejto kategórii rozhodla porota, ktorú tvorili Pamela Cohn, Viera Čákanyová a Nenad Puhovski.


V súťaži krátkych filmov vybrala porota v zložení Úna Feely, Noud Heerkens a Nóra Ružičková snímku Adaptácia (2016) poľského filmára Bartosza Kruhlika. Cenu poroty FIPRESCI, ktorá pozostávala z Andrzeja Foglera, Matúša Kvasničku a Ulricha Wimmerotha, získal animovaný film Ja ako Tekvička (2016) švajčiarskeho režiséra Clauda Barrasa a Cenu študentskej poroty v zložení Norbert Franko, Juraj Mydla a Adam Straka dostal debut lotyšského režiséra a scenáristu Renársa Vimbu s názvom Som tu! (2016).


Počas záverečného ceremoniálu, ktorý moderoval komik Tomáš Hudák, zástupcovia MFF Bratislava taktiež odovzdali ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu slovenskému hercovi a režisérovi Martinovi Hubovi. Sedemdesiattriročný umelec sa tiež stal držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. "Mám veľkú radosť z tohto ocenenia. Chápem ho ako vyjadrenie určitej akceptácie toho, že o čo som sa snažil a čo som robil, našlo úrodnú pôdu," uviedol Huba počas ďakovnej reči.


Ešte počas otváracieho ceremoniálu si chorvátsky herec a režisér Rade Šerbedžija prevzal Cenu za umeleckú výnimočnosť. Osemnásty ročník MFF Bratislava sa skončí vo štvrtok 17. novembra, keď vyhlásia víťaza Diváckej ceny.


Prehľad víťazov a víťaziek 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava:
Najlepší hraný film: Tramontane (réžia Vatche Boulghourjian)
Najlepší režisér: Marco Danieli - Svetácke dievča
Najlepší ženský herecký výkon: Mia Petričević - Nezízaj mi do taniera (r. Hana Jušić)
Najlepší mužský herecký výkon: Michele Riondino - Svetácke dievča (r. Marco Danieli)
Najlepší dokumentárny film: Prijímanie (Anna Zamecka)
Najlepší krátky film: Adaptácia (r. Bartosz Kruhlik)
Cena poroty FIPRESCI: Ja ako Tekvička (r. Claude Barras)
Cena študentskej poroty: Som tu! (r. Renárs Vimba)
Cena za umeleckú výnimočnosť: Rade Šerbedžija
Cena za dlhoročnú umeleckú tvorbu: Martin Huba

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies