MZV verí, že Grécko nebude v budúcnosti zasahovať do vnútorných záležitostí SR

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 11:00 • 2 min
MZV verí, že Grécko nebude v budúcnosti zasahovať do vnútorných záležitostí SR

BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo diplomatickou cestou vo štvrtok 10. marca gréckemu veľvyslancovi v SR Nicolasovi Plexidasovi znepokojenie a poľutovanie nad opakovanou snahou vplývať na vnútropolitický vývoj Slovenska. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor MZV.

slovakia

left justify in out

Reagovalo tak na rozhovor, ktorý Plexidas poskytol Denníku N. Jeho vyjadrenia MZV označilo za neprijateľné.

 

Veľvyslanec napríklad hodnotil výsledky sobotňajších (5. 3.) parlamentných volieb, možné zostavenie koalície, ako aj predvolebnú kampaň premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa Plexidasa hral Fico xenofóbnou kartou, čo, ako poznamenal, nebola úspešná taktika. "Prispel k tomu, že v spoločnosti len narástol xenofóbny sentiment medzi Slovákmi, a z toho pohľadu je celkom prirodzené, že ľudia hľadali útočisko v autentických protiimigračných a xenofóbnych silách, ako je napríklad strana pána Kotlebu," konštatoval Plexidas.

 

"Slovenská strana nemá záujem o vyvolávanie negatívnych nálad vo vzájomných vzťahoch medzi dvoma tradične priateľskými a historicky spriaznenými európskymi štátmi a národmi, ale voči takémuto konaniu rozhodne protestuje," zdôraznilo MZV s tým, že Slovensko svojou pomocou Grécku dlhodobo dokazuje reálnu ochotu pomáhať pri riešení jeho problémov.

 

Od gréckych kolegov očakáva, že v zmysle poslania diplomatov budú pomáhať k upevňovaniu dobrých a priateľských vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami.

 

Zároveň verí, že grécka strana sa v budúcnosti vyhne zasahovaniu do vnútorných záležitostí Slovenska, ako aj osobným útokom na najvyšších predstaviteľov partnerského štátu v rámci EÚ.

 

Ministerstvo si ešte minulý týždeň predvolalo Plexidasa pre vyhlásenie gréckeho rezortu diplomacie. Ten na svojej oficiálnej stránke uverejnil v piatok 4. marca vyjadrenie, v ktorom označil slová Fica k migračnej kríze za provokatívne. "Je zrejmé, že slovenský premiér len niekoľko dní pred voľbami v jeho krajine chce vo volebnej kampani použiť vitriol a ľudskú drámu," uviedol vtedy.

 

Slovenské ministerstvo toto vyhlásenie rázne odmietlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies