MZV: Nepodarilo sa stále spojiť s 11 Slovákmi v Nepále

NETKY.SK • 20 Október 2014, 12:01 • 2 min
MZV: Nepodarilo sa stále spojiť s 11 Slovákmi v Nepále

KTHMANDU - Zo 41-menného zoznamu Slovákov v Nepále sa stále nepodarilo spojiť s jedenástimi. TASR to potvrdil šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

slovakia

left justify in out

Kontaktné údaje pochádzajú zo systému dobrovoľnej registrácie, ale aj od samotných príbuzných. Tento zoznam majú k dispozícii aj úrady v Nepále. Okrem týchto 41 Slovákov sa v krajine nachádzala aj desaťčlenná skialpinisticko-horolezecká výprava, ktorú v utorok 14. októbra večer zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína.
      

Siedmim Slovákom a jednému Čechovi sa podarilo zachrániť, dvom z nich - Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi, ako aj trom nepálskym horským vodcom sa vyčíňanie počasia stalo osudným. Telá mŕtvych horolezcov by dnes večer malo priviesť komerčné lietadlo. Ostatní členovia výpravy si návrat domov riešia po vlastnej linke.
      

Nepálske úrady plánujú dnes ukončiť pátranie po nezvestných turistoch, ktorých minulý týždeň zasiahli v horách na severe krajiny prudké snehové víchrice a lavíny. Podľa záchranárov sa už všetkých nezvestných turistov podarilo dostať do bezpečia.
      

Dovedna bolo zachránených takmer 600 ľudí. Nepriaznivé počasie si vyžiadalo 40 mŕtvych. Medzi minimálne 34 identifikovanými obeťami sú turisti z Kanady, Indie, Izraela, Poľska a Japonska, ako aj dvaja Slováci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona