MŽP SR: Sulík zavádza, jeho argumenty už vyvrátila Európska komisia

NETKY.SK • 19 Február 2015, 17:08 • 2 min
MŽP SR: Sulík zavádza, jeho argumenty už vyvrátila Európska komisia

BRATISLAVA - Europoslanec Richard Sulík (SaS) úmyselne zavádza a jeho argumenty spochybňujúce nový zákon o odpadoch mu vyvrátila už v októbri samotná Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to dnes uviedol hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Maroš Stano v reakcii na vyhlásenia šéfa liberálov, že zákon o odpadoch vytvorí monopol pri spracovaní druhotných surovín.
     

"Európska komisia Richardovi Sulíkovi v oficiálnej odpovedi potvrdila, že za takýchto podmienok nevidí na vznik monopolu dôvod. MŽP v zákone pripravilo množstvo legislatívnych bariér, aby takáto situácia nenastala a od začiatku úzko komunikuje s Protimonopolným úradom," deklaroval Stano. Podľa jeho slov všetky subjekty na trhu budú od začiatku na rovnakej štartovacej čiare, pričom všetky súčasné zmluvy s existujúcimi Organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV) budú po novom nevyužiteľné a stratia opodstatnenie.
     

"Obce tak budú mať slobodnú voľbu uzatvoriť novú zmluvu na základe najvýhodnejšej ponuky pre občanov, čo môže viesť k nižším poplatkom pre občanov. Okrem toto môžu obce po roku zmluvu vypovedať bez udania dôvodu a siahnuť po výhodnejšej ponuke," argumentuje Stano.
     

Zároveň pripomenul, že predstavitelia MŽP sa stretli už v januári s predstaviteľmi Európskej komisie, ktorí jednoznačne podporili princípy nového zákona a vysvetlenia slovenskej strany vnímajú predbežne pozitívne. "Definitívne sa vyjadria až po schválení návrhu zákona v NR SR. V novembri dostala SR od komisie len štyri obyčajné pripomienky, skôr s charakterom upozornenia, z ktorých tri rezort zapracoval alebo išlo o nedorozumenie. Poslednú pripomienku komunikoval na osobnom stretnutí s komisiou," dodal hovorca.
     

Sulík na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že nový zákon o odpadoch, ktorý schválila vláda a parlament ho na poslednej schôdzi posunul do druhého čítania, obsahuje viacero kontroverzných častí. Ide napríklad o narušenie verejnej súťaže či vytváranie monopolu pri spracovaní druhotných surovín. Europoslanec upozornil, že v súčasnosti je na Slovensku 12 spoločností, ktoré spracúvajú druhotný odpad, a z nich má jedna spoločnosť Envi-Pak uzavretých asi 1500 zmlúv s obcami, čo je polovica zo všetkých. "To ale neznamená, že zvyšných 11 spoločností má uzavreté zmluvy so zvyšnými obcami. Skôr je to tak, že majú zmluvy s rôznymi inými organizáciami, ako napríklad s mestskými firmami. Zmluvy s obcami má len Envi-Pak," zdôraznil šéf liberálov.
     

Nový zákon o odpadoch však podľa jeho slov zavádza povinnosť pre obce takúto zmluvu uzavrieť. "Teda zvyšné obce, ktoré takú zmluvu nemajú, ju musia uzavrieť do šiestich mesiacov. Zároveň vzniká množstvo podmienok, ktoré musia splniť ďalšie spoločnosti, ktoré by sa chceli o takúto zmluvu uchádzať a aj na to je lehota šesť mesiacov. Situácia bude teda taká, že z tých obcí, ktoré dnes zmluvu uzavretú nemajú, takmer všetky ju uzavrú s firmou Envi-Pak. Toto treba zmeniť," upozornil europoslanec s tým, že inak to povedie k zvýšeniu cien za odvoz a likvidáciu odpadu pre všetkých obyvateľov.
     

Sulík pripomenul, že Európska komisia (EK), ktorá zákon posudzovala, namietala aj túto hroziacu monopolizáciu trhu. "Ministerstvo životného prostredia to odignorovalo. EK napísala ministrovi Petrovi Žigovi (Smer-SD) list, kde sa píše, aby boli tieto ustanovenia buď vypustené, alebo dodatočne odôvodnené, že sú v súlade s európskym právom. EK tiež povedala, že návrh vyvoláva určité obavy v rámci vnútorného trhu. Komisia preto plánuje monitorovať účinky legislatívy a nevylučuje ani infringement, teda preskúmanie súladu zákona s európskym právom," zdôraznil Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies