MŽP obmedzenie igelitiek vítajú, sami v tejto oblasti konali

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 15:32 • 2 min
MŽP obmedzenie igelitiek vítajú, sami v tejto oblasti konali

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia víta uznesenie Európskeho parlamentu, ktorým podporil zníženie používania ľahkých igelitových tašiek v členských štátoch únie.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA povedal hovorca ministerstva Maroš Stano, samotné ministerstvo už v minulosti v tejto oblasti konalo a odporučilo v záujme zníženia množstva odpadu z plastových tašiek spoplatniť ich. Podľa Stana k tomu obchodné reťazce aj pristúpili, čím množstvo vydaných plastových tašiek významne pokleslo. Údaje Európskej komisie, podľa ktorých patrí Slovensko medzi najväčších využívateľov plastových tašiek v únii sú podľa ministerstva z roku 2010. Opatrenia na obmedzenie využívania igelitových tašiek sa u nás zaviedli až v nasledujúcich rokoch.


Európsky parlament v utorok podporil návrh obmedzenia využívania ľahkých plastových tašiek v členských štátoch Európskej únie. Nová smernica umožňuje členským štátom vybrať si z dvoch alternatív. Prvou je prijať opatrenia na zníženie priemernej ročnej spotreby biologicky nerozložiteľných ľahkých nákupných tašiek na 90 kusov na občana do konca roka 2019 a na 40 kusov do konca roka 2025. Druhou možnosťou je zabezpečiť, aby od konca roka 2018 neboli ľahké plastové tašky ponúkané nakupujúcim zadarmo. EP zároveň vyzval Európsku komisiu, aby posúdila vplyv oxidačno-biologicky rozložiteľných plastových materiálov, ktoré sa rozpadajú na malé častice, na životné prostredie a prípadne navrhla vhodné opatrenia zamerané na obmedzenie ich spotreby alebo zníženie ich škodlivých vplyvov. Komisia má tiež do roku 2017 predložiť opatrenia na označovanie biodegradovateľných a kompostovateľných plastových tašiek, ktoré by mali zabezpečiť ich rozpoznanie v celej Európskej únii.


Ľahké plastové nákupné tašky, s hrúbkou menšou ako 50 mikrónov, sú v súčasnosti podľa údajov Európskej únie najviac rozšírenými plastovými taškami v členských štátoch. Pravdepodobnosť ich opätovného použitia je však nižšia, ako v prípade hrubších tašiek, takže sa rýchlejšie stávajú odpadom, ktorý často končí rozptýlený v prírode a výrazne znečisťuje najmä vodné plochy a ekosystémy. Podľa odhadov použil v roku 2010 každý občan únie 198 plastových nákupných tašiek, pričom približne 90 percent z nich bolo ľahkých. Slováci podľa údajov Európskej komisie využijú ročne 466 jednorazových plastových tašiek. Podľa údajov komisie bolo v EÚ v roku 2010 odhodených viac ako osem miliárd plastových tašiek.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies