Mzdy zamestnancov sú často pod úrovňou minimálnych taríf

NETKY.SK • 29 November 2014, 11:37 • 2 min
Mzdy zamestnancov sú často pod úrovňou minimálnych taríf

BRATISLAVA – Nedodržiavanie minimálnych mzdových taríf, od ktorých závisí odmeňovanie zamestnancov podľa náročnosti práce, patrí podľa Národného inšpektorátu práce (NIP) k častým nedostatkom vo firmách.

slovakia

left justify in out

"Dohoda o mzde patrí medzi podstatné náležitosti každej pracovnej zmluvy. Určuje sa podľa Zákonníka práce, podľa stručnej charakteristiky práce, ktorú bude zamestnanec vykonávať, teda podľa popisu práce. Zamestnávateľ je povinný priradiť každému pracovnému miestu stupeň v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest uvedenými v prílohe Zákonníka práce podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorej výkon od zamestnanca vyžaduje, v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve," priblížila hovorkyňa NIP Slavěna Vorobelová. Pripomenula, že pokiaľ odmeňovanie nie je dohodnuté v kolektívnej zmluve, zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť mzdu najmenej v sume minimálneho mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti práce príslušného pracovného miesta. "Ak mzda v kalendárnom mesiaci nedosiahne sumu minimálneho mzdového nároku, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi doplatok v sume rozdielu medzi dosiahnutou mzdou a sumou minimálneho mzdového nároku ustanoveného pre stupeň patriaci príslušnému pracovnému miestu," upozornila Vorobelová.


Minimálna mesačná mzda na Slovensku od 1. januára tohto roka je 352 eur v hrubom, od budúceho roka to bude 380 eur v hrubom. Minimálna hodinová je v súčasnosti 2,023 eura. Sadzba pre príslušný stupeň je násobkom hodinovej minimálnej mzdy alebo mesačnej minimálnej mzdy pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín a koeficienta minimálnej mzdy, pri skrátených úväzkoch sa pomerne kráti.
      

Pracovné miesto zodpovedajúce prvému, najnižšiemu stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných postupov a pokynov. Na dvojnásobne vyššiu minimálnu mzdu, v súčasnosti minimálne 704 eur mesačne v hrubom (380 eur mesačne od 1. 1. 2015), má nárok špičkový zamestnanec. Pracovné miesto zodpovedajúce šiestemu, najvyššiemu tarifnému stupňu náročnosti práce charakterizuje okrem iného tvorivé riešenie úloh neobvyklým spôsobom s nešpecifikovanými výstupmi s vysokou mierou zodpovednosti za škody s najširšími spoločenskými dôsledkami.
      

"Zamestnávatelia zvyknú priradiť pracovnému miestu nižší stupeň náročnosti práce, ako by mal byť podľa charakteristík uvedených v prílohe Zákonníka práce priradený. Často takto porušujú minimálne mzdové nároky zamestnancov. Nevhodné pridelenie stupňa náročnosti práce má za následok nevyplácanie mzdy v správnej výške," konštatovala hovorkyňa NIP a doplnila, že stupeň náročnosti práce sa neprideľuje osobe zamestnanca, ktorý prácu vykonáva, ale pracovnému miestu vo všeobecnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies