Mzdy v Nemecku nerastú dosť rýchlo, tvrdí Andor

NETKY.SK • 18 August 2014, 08:48 • 2 min
Mzdy v Nemecku nerastú dosť rýchlo, tvrdí Andor

BERLÍN - Mzdy v Nemecku nerastú dosť rýchlo a Nemecko by malo zabezpečiť, aby mzdy rástli v súlade s produktivitou.

slovakia

left justify in out

Pre Welt am Sonntag to povedal európsky komisár pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie László Andor. Neuviedol však svoje dôvody. "Nemecká ekonomika zaznamenala výrazný nárast produktivity, v porovnaní s tým bol rozvoj miezd relatívne slabý,“ povedal komisár.

 

Roky mzdových obmedzení spolu s reformami na trhu práce podporili nemeckú ekonomiku. Mzdy v krajine v roku 2013 v reálnom vyjadrení poklesli. Bol to prvý pokles reálnych miezd za štyri roky. Spôsobil ho pokles bonusov a jednorazových platieb. V období medzi januárom a aprílom tohto roku reálne mzdy medziročne rástli o 1,3 %. To je najviac za takmer tri roky. 

 

Andor zároveň kritizuje krajiny, v ktorých mzdy rastú rýchlejšie než produktivita. "Ani toto nie je akceptovateľné,“ povedal. Podľa jeho slov má Nemecko v Európe špeciálnu zodpovednosť vzhľadom na veľkosť jeho ekonomiky. Krajina by podľa neho mala výrazne zvýšiť verejné investície, podporiť dopyt a znížiť svoje "nadmerné prebytky obchodnej bilancie, ktoré ubližujú iným európskym krajinám“, vyhlásil Andor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona