Mzdová kalkulačka pomôže aj poradcom na úrade práce

NETKY.SK • 8 Január 2018, 12:25 • 2 min
Mzdová kalkulačka pomôže aj poradcom na úrade práce

BRATISLAVA - Poberateľovi dávok v hmotnej núdzi sa oplatí zamestnať sa na pracovnú zmluvu, jeho príjem stúpne. Mzdová kalkulačka mu vypočíta jeho približný čistý mesačný príjem.

slovakia

left justify in out

Povedal v pondelok riaditeľ občianskeho združenia Inštitút zamestnanosti Michal Páleník pre médiá. Kalkulačka je uverejnená na webovej stránke inštitútu a dostupná verejnosti. "Má pomôcť terénnym a sociálnym pracovníkom, odborným poradcom na úradoch práce," uviedol Páleník s tým, že pri tvorbe kalkulačky bolo treba naštudovať 18 zákonov a 188 novelizácií. Dodal, že ambíciou do budúcna je vytvoriť kalkulačku v podobe mobilnej aplikácie. Aktualizovať ju budú pri zmene legislatívy. Hlavným dôvodom jej vzniku bolo odstrániť mýtus, že sa neoplatí pracovať, povedal Páleník. Človeku, ktorý chce pracovať, má pomôcť zistiť, koľko dostane navyše, aj aké tlačivá má vypísať.

 

Ako príklad uviedol rodinu s dvoma nezamestnanými rodičmi a troma deťmi (po jednom v materskej, základnej a strednej škole), ktorá dostáva dávky v hmotnej núdzi asi 250 eur, prídavky na deti 71 eur a stredoškolské štipendium na dieťa 32 eur, spolu je to maximálne 360 eur. Ak sa jeden z rodičov zamestná za minimálnu mesačnú mzdu 480 eur, prvý mesiac stúpne príjem rodiny na 912 eur.

 

"Takýto nárast mzdy je dôsledkom toho, že ako bývalý nezamestnaný neplatí zdravotné ani sociálne odvody, má nárok na osobitný a aktivačný príspevok, dostane daňový bonus na deti a naďalej aj rodičovský prídavok a stravné v práci," zdôvodnil Páleník. Popri týchto príjmoch budú jeho deti naďalej dostávať stravu v základnej škole a v materskej škole a za dieťa v materskej škole nebudú musieť platiť, priblížil.

 

Na mzdovej kalkulačke spolupracovali Inštitút zamestnanosti a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Je súčasťou riešenia projektu Sociálna pasca - náklady a cesta von, uzavrel Páleník.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies