MZ uvažuje nad posilnením kompetencií asistentov

NETKY.SK • 2 Október 2016, 12:26 • 2 min
MZ uvažuje nad posilnením kompetencií asistentov

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zvažuje zmenu kompetencií pre zdravotníckych pracovníkov. Rezort uvažuje nad posilnením kompetencií pre zdravotníckych asistentov, ktorí v súčastnosti nemôžu napríklad robiť odbery, či podávať niektoré lieky.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tohtotýždňovom stretnutí s novinármi šéf rezortu Tomáš Drucker. "Môžu realizovať svoju činnosť len na základe poverenia zdravotnej sestry. Je to téma, ktorú intenzívne komunikujem so sestrami. Zároveň diskutujeme so sestrami o možnosti zabezpečenia preskripcie u niektorých zdravotníckych pomôckach," povedal Drucker.


Šéf rezortu upozornil, že ročne sa prihlási 1 600 uchádzačov o štúdium za zdravotnú sestru, prijatých je 1 300, zapíše sa 1 100 a vyštuduje len okolo 400 až 450 sestier. "Je tu istý nezáujem o toto povolanie, treba hľadať dôvody, prijali sme niektoré opatrenia v oblasti zatraktívnenia tohto povolania," povedal minister.


Problémom podľa Druckera je aj početnosť špecializácií. "Tu už sme sa dohodli na zúžení. Napríklad neonatológiu ročne vyštudovali dve alebo tri sestry, pediatriu možno štyri. Zhodli sme sa v rámci ministerstva, aj s komorou, že ideme zúžiť počet špecializácií tak, aby existovala istá príbuznosť a zastupiteľnosť, pretože keď mám potrebu obsadiť na neonatológii zdravotnú sestru, a vyštudujú mi tri ročne, tak ju nenájdem. Ale ak sa zmení špecializačné štúdium, že tam bude môcť slúžiť sestra, povedzme z pediatrie, tak už mám väčší zásobník ľudí, ktorých môžem využiť," vysvetlil minister.


Ako informovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), na poslednom stretnutí s ministrom zdravotníctva zadefinovala príčiny nedostatku sestier, a navrhla deväť opatrení, ktoré by mali napomôcť zvýšiť záujem o toto povolanie. Prezidentka komory Iveta Lazorová však upozorňuje, že nestačí uskutočniť jedno, dve opatrenia. "Musí to byť celý súbor opatrení, nakoľko spolu úzko súvisia a sú podľa našich prieskumov určujúce pre zlepšenie podmienok práce sestier," poznamenala.


Čo sa týka kompetencií, zatiaľ ide podľa Lazorovej len o analýzu problematiky a diskusie o možných zmenách. "Návrh ministerstva nepoznáme, takže je ťažké sa k nemu vyjadriť, avšak komora má záujem zmeniť rozsah činností sestier, aby sa skvalitnila starostlivosť o pacienta a zlepšila dostupnosť k zdravotníckym službám. Zdravotná starostlivosť je tímová práca a ako taká je podmienená dostatočným počtom zdravotníckych pracovníkov s jasne stanovenými kompetenciami, ktorí budú spolupracovať na uzdravení pacienta," podotkla Lazorová.


Komora navrhuje zahrnúť do kompetencií sestier, ktoré pracujú v ambulantných zdravotníckych zariadeniach, aj predpisovanie zdravotníckych pomôcok a zdravotníckeho materiálu, aby pacienti nemuseli čakať u lekára na predpis a vytvoril sa priestor pre lekára pre liečbu chorých pacientov bez obmedzenia. "Sestry s príslušným vzdelaním by mohli predpisovať aj niektoré vyšetrenia a realizovať kontroly chronických pacientov s vystavením receptov tak, ako je to v krajinách EÚ štandardom," vysvetlila šéfka komory. Štatistiky podľa Lazorovej jasne ukazujú, že pokým pacient v krajinách EÚ navštívi lekára v priemere šesťkrát do roka, u nás je to v priemere 12-krát do roka, čo zaťažuje lekárov, ale hlavne pacientov samotných.


Pri sestrách v nemocniciach by podľa prezidentky mali byť zadefinované, na základe vzdelania, množstvo výkonov a činností, ktoré robia už teraz, ale nemajú ich zohľadnené v odmeňovaní, rovnako ani nie sú za ne zodpovedné, pretože ich nemajú v kompetenciách. "Je to dôsledok nedostatku a záťaže lekárov, ktorí budú mať väčší časový priestor pre pacienta. V zdravotníckych zariadeniach existujú takzvané mapy starostlivosti, kde sú presne popísané na základe diagnózy pacienta stanovenej lekárom, a na základe ordinácií lekára činnosti, ktoré sa realizujú u daného pacienta podľa štandardizovaných postupov," uviedla Lazorová.


Tieto činnosti riadia sestry so svojím ošetrovateľským tímom. Sestry by mali podľa prezidentky riadiť ošetrovateľský tím a spolupracovať s lekárom, avšak realita je podľa Lazorovej taká, že robia všetky činnosti ony samotné, nakoľko nie je dostatok personálu v kategórii zdravotnícky asistent, sanitár, ošetrovateľ.
Kompetencie zdravotníckeho asistenta sú podľa názoru SK SaPA v súčasnosti nastavené správne, avšak na vyššie uvedené rozšírené činnosti sestry treba v praxi hlavne dostatočný počet zdravotníckych asistentov na základné ošetrovateľské činnosti - hygiena pacienta, polohovanie pacienta, kŕmenie, monitorovanie príjmu a výdaja tekutín, dokumentačné práce. Tie robia často iba sestry, pretože asistentov v praxi taktiež nie je dostatok.
SK SaPA je tiež tohto názoru, že pri porovnaní s ostatnými krajinami EÚ, máme u sestier príliš veľa špecializácií, pričom prax si dnes vyžaduje skôr rozšírenejší obsah špecializačného vzdelávania. Sestry, ktoré absolvujú špecializáciu, by mali byť použiteľné vo väčšom počte ošetrovateľských odborov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies