MZ SR: Rozširuje zoznam omamných a psychotropných látok aj o mefedron

NETKY.SK • 10 Február 2011, 08:28 • 2 min
MZ SR: Rozširuje zoznam omamných a psychotropných látok aj o mefedron

MZ SR: Rozširuje zoznam omamných a psychotropných látok aj o mefedron

slovakia

left justify in out

img

Darčekové predmety obsahujúce pseudodrogy z tzv. crazy shopov by už čoskoro mali byť na Slovensku minulosťou. Ich predaj bude totiž už čoskoro trestným činom. Vláda SR dnes schválila novelu zákona o omamných a psychotropných látkach z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá na zoznam omamných a psychotropných látok zaradí ďalších 43 látok, medzi nimi aj mefedron. Ten je v súčasnosti zakázaný v 13 krajinách Európskej únie.
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik dnes na tlačovej konferencii upozornil, že tieto pseudodrogy, ako ich odborníci nazývajú, vážne ohrozujú zdravotný stav. "Odhaduje sa, že ich následkom mohlo doposiaľ v Európe zomrieť až 40 ľudí," podotkol Uhliarik. Novela by podľa jeho slov mala byť účinná už od začiatku marca. V parlamente by mala byť prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní.
Tzv. crazy shopy už monitorovala aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Novelu zákona privítala aj jej ústredná riaditeľka Nadežda Machútová. Tvrdí, že "rozviaže ruky" Národnej protidrogovej jednotke a tým sa otvorí priestor pre ďalšie konanie SOI a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V súčasnosti je podľa jej slov po celom Slovensku celkom 12 takýchto prevádzok okrem Nitrianskeho kraja.  
"Našli sme spôsob a algoritmus riešenia do budúcnosti tak, aby nikto nemohol na trh uvádzať neznámu chemickú látku, syntetickú alebo zmes, bez toho, aby zodpovedným autoritám nepreukázal zloženie, aby nepreukázal bezpečnostné riziká. Našli sme tento spôsob podľa legislatívy, ktorá nadobudla účinnosť len v posledných dňoch a toto nám veľmi pomôže," skonštatovala Machútová.
Väčšina zo 43 látok, ktoré novela zaraďuje na zoznam, je psychotropných. "Najväčší počet je tzv. syntetických kanabionidov," vysvetlil riaditeľ odboru farmácie MZ Jozef Slaný. Psychotropná látka I. skupiny mefedron sa podľa ministerstva zdravotníctva zaraďuje do zoznamu na základe rozhodnutia Rady EÚ, ktoré hovorí o vystavení 4-metylmetkatinónu, teda mefedronu kontrolným opatreniam.
Na zaradenie syntetických kanabinoidov medzi kontrolované  látky, ktoré boli identifikované v produktoch 'Spice', dal podľa ministerstva podnet Generálny sekretariát Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog Úradu vlády SR na základe odporúčania pracovnej skupiny Národného monitorovacieho centra pre drogy Systému včasného varovania pred novými psychoaktívnymi látkami," vysvetľuje ministerstvo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona