MZ predložilo zákon, ktorý upraví platy lekárov

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 10:54 • 2 min
MZ predložilo zákon, ktorý upraví platy lekárov

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR dnes predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh legislatívnej garancie ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov.

slovakia

left justify in out

Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne a na dvakrát.

Platy lekárov by sa tak mali zvyšovať na dvakrát a nie od začiatku tohto roka, ako pôvodne vyplývalo z memoranda medzi vládou a odbormi. Po prvý raz k januáru 2014, kedy by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobku priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobku. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Podľa memoranda, ktoré znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov koncom roku 2011, sa platy lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu toho roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 to malo byť pôvodne 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z roku 2011. O tretej, ktorú žiadali lekári, však hovorilo iba memorandum, a nie právna norma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies