MZ chce zdravotníckym asistentom umožniť, aby diaľkovo študovali ošetrovateľstvo

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 11:32 • 2 min
MZ chce zdravotníckym asistentom umožniť, aby diaľkovo študovali ošetrovateľstvo

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rokuje o navýšení štipendií pre študentov ošetrovateľstva.

slovakia

left justify in out

Šéfka rezortu Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) chce i týmto spôsobom urobiť odbor atraktívnejším. Avizuje tiež, že od školského roka 2018/2019 bude môcť za ošetrovateľa diaľkovo študovať zdravotnícky asistent. "Rezort finalizuje nariadenie vlády, na základe ktorého budú môcť zdravotnícki asistenti študovať odbor ošetrovateľstva a v budúcnosti tak vykonávať povolanie sestry," povedala nedávno Kalavská.

 

Ministerka opäť potvrdila, že by chcela navýšiť platy sestrám, pôrodným asistentkám a iným zdravotníckym pracovníkom. Rokuje o tom s ministerstvom financií. Analýzy k zvyšovaniu platov by mali byť podľa nej pripravené do konca tohto roka. "Do úvahy sme brali plošne sestry všetkých nemocníc aj poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti, nielen sestry v štátnych zariadeniach," povedala Kalavská. Nevedela ešte povedať, koľko to štát bude stáť.

 

Sestry sú k informácii o navyšovaní zatiaľ skeptické, chcú si počkať na konkrétnejšie informácie, povedala trenčianska regionálna prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Táňa Klimová.

 

Kalavská začiatkom apríla potvrdila, že chce pokračovať v rozširovaní kompetencií sestier. Avizuje viac právomocí pre sestry v ambulanciách. "Tie už čoskoro budú môcť odstraňovať stehy po indikácii lekárom, tiež vyšetrovať krv pomocou jednoduchých diagnostických prístrojov, napríklad glukomeru, budú môcť vystaviť potvrdenie a správu súvisiacu s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti," vysvetlila.

 

Sestry môžu po novom v nemocniciach na základe posúdenia potreby lekárom podávať pacientom niektoré lieky na tlmenie bolesti. Po novom sú rozdelené do viacerých kategórií. Ide o základnú sestru (s bakalárskym vzdelaním), sestru so špecializáciou, sestru s pokročilou praxou a sestru manažérku.

 

Tie s pokročilou praxou môžu od apríla predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. "Je to niekoľko stoviek pomôcok, zoznam je presne zadefinovaný a ide o výrazný posun oproti minulosti," povedala Kalavská s tým, že sestry s pokročilou praxou (vysokoškolské vzdelanie a päť rokov praxe) majú od tohto roka garantovaný 1,00-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve vypočítanej Štatistickým úradom dva roky spätne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies