MZ a sestry budú spolupracovať pri zákone o platoch

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 15:36 • 2 min
MZ a sestry budú spolupracovať pri zákone o platoch

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) a zástupcovia sestier budú spolupracovať na vytvorení takej právnej normy týkajúcej sa platov, ktorá by sa nedala napadnúť.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom počas spoločného rokovania na pôde ministerstva zdravotníctva šéfka rezortu Zuzana Zvolenská a predstavitelia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). Obe strany sa chcú vyhnúť situácii, ktorá nastala v júli minulého roka, keď zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek pozastavil Ústavný súd SR, pričom dodnes o ňom nerozhodol.

Podľa Martiny Lidinskej z Komunikačného odboru MZ SR si nemôžu v budúcnosti dovoliť dostať akúkoľvek skupinu zdravotníckych pracovníkov do takej právnej neistoty, v akej sa ocitli práve sestry. "Je snahou ministerstva zdravotníctva, ale aj zástupcov zdravotníckych pracovníkov, pripraviť systém odmeňovania zdravotníckych pracovníkov čo najlepšie, ako vieme," uviedla Lidinská. Sestry chcú podľa predsedníčky OZSaPA Moniky Kaveckej argumentačne prispieť k tomu, aby zákon bol k spokojnosti ministerstva i sestier a pôrodných asistentiek. "Potrebujeme mať zagarantovaný plat, to mzdové ohodnotenie, pretože sestry v praxi už táto situácia nebaví," vyhlásila Kavecká. 

Platy sestier a pôrodných asistentiek by podľa vyjadrenia rezortu ani v prípade novej legislatívy nemali klesnúť pod úroveň, akú im garantoval pozastavený zákon o minimálnych mzdových nárokoch. Ako Kavecká uviedla, toto ubezpečenie zo strany ministerky je dobrý prvotný signál. Podľa Lidinskej nie je dôležité, či sa nakoniec vypracuje jeden zákon alebo právnych noriem bude viac, dôležitá bude kvalita. "Určite keby aj nastal spoločný zákon vo všetkých zdravotníckych povolaniach, tak časť regulovaných povolaní by mala určite mať prvky osobitnosti," uviedla Kavecká. 

MZ v súčasnosti zbiera podklady, ktoré sa týkajú odmeňovania zdravotníkov. Práve k tejto téme by sa obe strany mali stretnúť opäť v júni, a to na úrovni právnych zástupcov. Podľa Lidinskej nateraz žiadne konečné termíny, kedy by mala byť nová legislatíva pripravená, nie sú stanovené. Kavecká konštatuje, že pokiaľ bude snaha viesť dialóg, tak do nátlakových akcií nepôjdu. "Po dnešnom rokovaní to vnímame ako dobre nastavený prvok obojstranného rokovania," dodala predsedníčka OZSaPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona