Mýty o energy drinkoch

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 13:06 • 2 min
Mýty o energy drinkoch

BRATISLAVA - Energetické nápoje sú síce vynálezom 20. storočia, avšak kofeín a iné povzbudzujúce látky ľudstvo využíva už do doby kamennej. Neandertálci síce len žuvali listy kávovníka a ďalších rastlín, ľudia však čoskoro prišli na to, že povzbudivé účinky kofeínu sa zosilnia preliatím vodou. Prvé nápoje dodávajúce energiu sú staré tisícky rokov a kofeín dnes patrí k najrozšírenejším psychoaktívnym látkam na svete.

slovakia

left justify in out

Kofeín telu škodí

Kofeín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v približne 60 najrôznejších rastlinách - kávovníka, kakaovníka, guarane, kole, cezmíne paraguajskej a mnohých ďalších. Kofeín sa teda okrem "energeťákov" nachádza v káve, čaji, kakau, čokoláde a ďalších potravinách, ktoré bežne konzumujeme. Kofeín priaznivo aktivuje centrálny nervový systém a krátkodobú pamäť. Zvyšuje tiež výkonnosť, znižuje pocit únavy a zlepšuje peristaltiku čriev. Denná dávka by však nemala prekročiť 400 mg. Pre porovnanie - šálka kávy obsahuje od 30 do 180 mg kofeínu, čierny čaj 40 - 120 mg a energetické nápoje obsahujú od 30 do 300 mg podľa zloženia a veľkosti plechovky. Kofeínu by sa mali vyhýbať nielen deti a tehotné či dojčiace ženy, ale aj osoby s ochoreniami napr. kardiovaskulárneho systému.

 

obrazok

 

Taurín je nebezpečný

Taurín patrí spolu s kofeínom k ​​základným zložkám energetických nápojov. Jedná sa o aminokyselinu, ktorá je bežne prítomná v ľudskom tele a pomáha s najrôznejšími procesmi (napr. prispieva k správnej rovnováhe minerálov v organizme). Taurín je obsiahnutý tiež v rôznych potravinách, ako sú mušle, ryby, hydina a dokonca aj v dojčenskej výžive. Taurín naše telo jednoznačne potrebuje. Zlepšuje využitie živín, urýchľuje regeneráciu po záťaži, má antioxidačné účinky, zlepšuje toleranciu voči stresu. Pre kardiakov je ale nevhodný.

 

Energetické nápoje spôsobujú obezitu

Jedna priemerná plechovka bežného energetického nápoja obsahuje porovnateľné množstvo kalórií ako polovica avokáda. Je pravda, že energetické nápoje obsahujú veľa cukru. Pokiaľ ale človek športuje, cukor potrebuje. Ak je jedinec obézny, potom je lepšie, ak zvolí variantu energetického nápoja bez cukru.

 

obrazok

 

Energetické nápoje môžeme piť denne

Energetické nápoje patria medzi tzv. funkčné potraviny. Ich úlohou je dodať energiu, keď je potreba. Najlepšie je však kvalitný spánok. Energia v plechovke teda môže byť vhodným doplnkom, ale nie základom pitného režimu. Tým je pramenitá voda. Energetické nápoje sú často kritizované kvôli negatívnemu vplyvu na zdravie. Samy o sebe však škodlivé nie sú, pokiaľ sú konzumované rozumne. Nezdravá je predovšetkým ich nadmerná konzumácia alebo to, keď ich pijú deti.

 

Alkohol zosilňuje účinok energetických nápojov

Energetické nápoje stimulujú organizmus a zrýchľujú srdcovú činnosť. Pri primeranej konzumácii to samo o sebe nie je nič nezdravého. Iné je to však s alkoholom. Alkohol by nemal byť konzumovaný súčasne s energetickým nápojom rovnako ako s liekmi. Obzvlášť nebezpečná je táto kombinácia pre ľudí s ochorením pečene a srdca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies