Mýty a fakty o tehotenstve

NETKY.SK • 6 Január 2014, 17:00 • 2 min
Mýty a fakty o tehotenstve

BRATISLAVA – Tehotenstvo od nepamäti sprevádzajú rôzne mýty, ktorým ženám niekedy verili. Ako sa ale na ne pozeráme dnes a sú vôbec pravdivé? Tu sú tie najznámejšie...

slovakia

left justify in out

Špicaté bruško chlapec, guľaté dievča

Keby toto bola pravda nemuseli by sme chodiť na ultrazvuk. To aké má žena počas tehotenstva bruško závisí na jej postave a polohe plodu. Ženy, ktoré rodili už viackrát, majú tiež zaoblenejšiu panvu. Aj keď sa to môže niekedy podariť, radšej sa na tvar svojho bruška nespoliehajte.

 

Nevešajte prádlo ani záclony, pupočná šnúra sa bábätku omotá okolo krku.

Omotanie pupočnej šnúry okolo krku bábätka nemá nič spoločné s domácimi prácami. Pupočná šnúra sa môže omotať okolo krku vášho bábätka pretože je dlhá, a váš potomok veľmi pohyblivý. Nie je to nič neobvyklé a lekár o tom mamičky väčšinou ani neinformuje, aby ich nevyľakal.

 

Žena sa nesmie zľaknúť, inak bude mať bábätko nejakú vadu.

Obyčajné zľaknutie tehotnej ženy nemôže plod nijako ohroziť, ani mu spôsobiť nejaké poškodenie. Vrodené vady má za následok genetika, ochorenie, požívanie liekov, drôg alebo pitie alkoholu počas tehotenstva. Zľaknutie však medzi ne nepatrí. No napriek tomu by sa tehotná žena mala vyvarovať častému stresu a byť radšej v kľude.

 

Chlapček vám krásu pridá, dievčatko naopak uberie

Opäť iba ďalší mýtus. Niektoré ženy naozaj počas tehotenstva akoby rozkvitli do krásy, iné majú väčší výskyt akné a môžu sa objaviť aj červené fľaky na tvári. Pravda ale je, že pohlavie miminka na to vplyv nemá. Všetko záleží na hormónoch, fyzickej kondícii ženy a počte kíl, ktoré počas tehotenstva pribrala.

 

Jedno tehotenstvo, jedna strata zubu

Tento mýtus je trošku skreslený, nie však úplne nepravdivý. Telo matky musí vydať veľké množstvo vápniku na stavbu kostí a základ zubov bábätka, a preto môžu niektoré ženy trpieť zvýšenou kazivosťou zubov, alebo oslabením zubnej skloviny. Je preto potrebné dbať na zvýšený príjem vápnika, ako z pestrej stravy, tak aj z vitamínových doplnkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona