Mýtny tender je v poriadku, my sme zákon dodržali

NETKY.SK • 29 September 2010, 07:22 • 2 min
Mýtny tender je v poriadku, my sme zákon dodržali

Mýtny tender je v poriadku, my sme zákon dodržali

slovakia

left justify in out

img

Mýtny tender, ktorý sa dostáva do druhej fázy šetrenia Európskej komisie (EK), je podľa exministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) v poriadku. "My sme dodržali slovenský zákon o verejnom obstarávaní, ktorý je kompatibilný s európskym," konštatoval dnes pre médiá.
Súčasný šéf dopravného rezortu Ján Figeľ (KDH) by sa podľa Vážneho mal pri obhajobe tendra oprieť o list komisie, ktorý zaslala v marci tohto roka. "Tam jednoznačne skonštatovala, že mýto je zavedené úspešne, že je to dobrý projekt, transparentný a nediskriminačný," vysvetlil. Vážny tiež Figeľovi ponúkol "súčinnosť pri tomto procese".
Kolégium eurokomisárov by malo v najbližších dňoch zaslať SR výhrady voči tendru na elektronické mýto s dvojmesačnou lehotou na odpoveď. "Komisia konštatovala, že došlo k porušeniu pravidiel pridelenia štátnej zákazky na mýto. My pokračujeme v skúmaní tohto prípadu a v stredu (29.9.) navrhnem kolégiu komisárov, aby Slovensku zaslalo svoje stanovisko," uviedol dnes pre médiá počas návštevy SR komisár Európskej únie (EÚ) pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.
Úrady budú mať následne od doručenia stanoviska dva mesiace na zaslanie oficiálnej odpovede na výhrady komisie. "Potom preskúmame odpoveď Slovenska a budeme musieť vyniesť ďalšie rozhodnutie, či vec posunieme na Európsky súdny dvor, alebo to nebude potrebné," vysvetlil eurokomisár.
"Odôvodneným stanoviskom sa začína ďalšia fáza v tomto konaní," konštatoval šéf rezortu dopravy Ján Figeľ. Podľa neho je ministerstvo dopravy pripravené v tejto veci na otvorený a vecný dialóg, ako aj na "dôslednú obhajobu záujmov SR".
Brusel vyčíta Slovensku, že jeho orgány vo verejnom obstarávaní na elektronický výber mýta porušili zásady rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie. Námet únii dal jeden z uchádzačov v tendri Slovak Pass ešte v roku 2008.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies