Mýtne zmeny zvýšia náklady dopravcov, pokuty budú neúnosné!

NETKY.SK • 1 Január 2014, 12:16 • 2 min
Mýtne zmeny zvýšia náklady dopravcov, pokuty budú neúnosné!

BRATISLAVA - Rozšírenie mýta na ďalších vyše 200 kilometrov ciest I. triedy či napríklad spoplatnenie intravilánov obcí zvýši náklady autodopravcov.

slovakia

left justify in out

A to sa môže prejaviť aj v konečných cenách tovarov pre spotrebiteľov. Súčasne je zvýšenie pokút za mýtne prehrešky neúnosné. Aj toto sú výhrady Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia a Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) k novinkám v mýte, ktoré pripravilo ministerstvo dopravy. Do platnosti vstupujú práve dnes 1. januára. "Navýšil sa počet spoplatnených ciest I. triedy, spoplatnili sa prejazdy intravilánmi obcí, dôjde preto k navýšeniu nákladov dopravcov na mýto o 15 až 60 %," vyčíslil pre TASR generálny tajomník združenia Česmad Pavol Reich. Nárast nákladov o 60 % sa podľa jeho slov týka najmä menej ekologických áut. Takúto ťarchu podľa združenia nemôžu znášať dopravcovia sami, a preto sa podľa neho môže prejaviť v cenách pre spotrebiteľov. Zároveň upozornil na fakt, že sa zvyšujú pokuty za mýtne prehrešky. Česmad nesúhlasí najmä s pokutami pre nákladné autá za porušenie zákazovej značky. "Vstupy na zakázané úseky ciest druhej a tretej triedy sú neprimerané," zdôraznil Reich. Napríklad pre osobné autá je podľa jeho slov pokuta za takýto priestupok 100 eur, ale pre nákladné autá je to od 1500 do 2000 eur. "To je niečo s čím nemôžeme súhlasiť a budeme na to poukazovať aj v tomto roku," avizoval Reich. Čo však ocenil, je zavedenie nižších sadzieb mýta pre ekologické autá a tiež vznik zľavového systému pre autá po najazdení určitého počtu kilometrov. UNAS tiež upozorňuje, že zvýšenie nákladov či zhoršenie podmienok pre dopravcov sa automaticky premietne v celej spoločnosti. "Autodopravcovia žiadajú okamžité zrušenie monitoringu na cestách II. a III. triedy. Tiež vyjadrujeme nesúhlas so zvýšením pokút," uviedla únia ďalej vo svojom stanovisku. Pokuty totiž podľa UNAS už nemajú represívny význam, ale sú likvidačné. "Taktiež nesúhlasíme s novým rozdelením emisných tried a s výškou a rozsahom spoplatnenia cestnej infraštruktúry," doplnili autodopravcovia z UNAS. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies