Mýtne pokuty sa znížia o viac ako polovicu, štát príde o milióny

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 09:33 • 2 min
Mýtne pokuty sa znížia o viac ako polovicu, štát príde o milióny

Mýtne pokuty sa znížia o viac ako polovicu, štát príde o milióny

slovakia

left justify in out

img

Mýtne pokuty sa od augusta tohto roka znížia o viac ako polovicu. Štát tým môže prísť o príjem vo výške 3,63 milióna eur ročne. Vyplýva to z novely zákona o elektronickom výbere mýta z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorú dnes definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.
      Novela znižuje pokuty na 700 eur pri blokovom a 1300 eur pri správnom konaní. V súčasnosti je ich výška na úrovni 2655 eur pri správnom a 1655 eur pri blokovom konaní. Za celý minulý rok zistila mýtna polícia 4314 porušení a v blokovom konaní uložila pokuty vo výške 6,25 milióna eur.
      MDVRR sa rozhodlo znížiť pokuty, pretože ich považuje za neprimerané k stupňu nebezpečnosti samotných priestupkov. "Výška pokút za priestupky na úseku výberu mýta v SR patrí k najvyšším v rámci porovnania výšky pokút v okolitých štátoch, a to v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a Poľsku, pričom SR súčasne vykazuje aj najnižšiu priestupkovosť," argumentuje rezort dopravy.
      Zároveň pripúšťa, že nie je možné predpovedať presný dosah zmien na štátny rozpočet, keďže nie je možné predikovať správanie platiteľov mýta. Ak sa ich priestupkovosť nezmení, štát príde ročne o 3,63 milióna eur. Podľa analýz ministerstva dôjde k zníženiu príjmu z pokút, aj keď sa priestupkovosť zvýši. V prípade, ak by to bolo o 50 %, pôjde o výpadok 2,31 milióna eur. Ak priestupkovosť stúpne o 100 %, strata bude predstavovať 1 milión eur.
      Poslanec a exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) ostro vystúpil voči tomuto návrhu. "Takáto filozofia zákona je zvrátená," konštatoval v parlamentnej rozprave. Ako vysvetlil, tento návrh by prirovnal k znižovaniu pokút pre čiernych pasažierov v mestskej hromadnej doprave, ktoré sa rozhodne firma znížiť, aj keď vie, že sa v autobusoch nachádzajú.
      Upozornil tiež, že týmto krokom sa zníži príjem Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Bude to škodiť zabehnutému dobre fungujúcemu mýtnemu systému," avizoval. Podľa neho nepríde NDS iba o príjem z pokút, ale zároveň aj o časť príjmu z mýtneho. Znížené pokuty totiž budú dopravcov viac motivovať k porušeniu zákona. Z dôvodu nesúhlasu s novelou tak navrhol nepokračovať v rokovaní v tomto bode programu.
      Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) však Vážnemu oponoval, že v novele ide o primeranosť, férovosť a spravodlivosť. "Pokuty nemajú byť likvidačné. Sme súčasťou stredoeurópskeho systému, kde slovenský prípad bol skôr výkričníkom," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies