Mýtne pokuty sa majú znížiť o viac ako polovicu, štát príde o milióny

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 12:02 • 2 min
Mýtne pokuty sa majú znížiť o viac ako polovicu, štát príde o milióny

Mýtne pokuty sa majú znížiť o viac ako polovicu, štát príde o milióny

slovakia

left justify in out

img

Mýtne pokuty sa majú už od augusta tohto roka znížiť o viac ako polovicu. Štát tým však môže prísť o príjem vo výške 3,63 milióna eur ročne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o elektronickom výbere mýta z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorý dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady (NR) SR.
      Rezort dopravy v materiáli navrhuje znížiť pokuty na 700 eur pri blokovom a 1300 eur pri správnom konaní. V súčasnosti je výška pokuty na úrovni 2655 eur pri správnom a 1655 eur pri blokovom konaní. Za celý minulý rok zistila mýtna polícia 4314 porušení a v blokovom konaní uložila pokuty vo výške 6,25 milióna eur.
      MDVRR sa rozhodlo znížiť pokuty, pretože ich považuje za neprimerané k stupňu nebezpečnosti samotných priestupkov. "Výška pokút za priestupky na úseku výberu mýta v SR patrí k najvyšším v rámci porovnania výšky pokút v okolitých štátoch, a to v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a Poľsku, pričom SR súčasne vykazuje aj najnižšiu priestupkovosť," argumentuje.
      Zároveň pripúšťa, že nie je možné predpovedať presný dosah zmien na štátny rozpočet, keďže nie je možné predikovať správanie platiteľov mýta. Ak sa ich priestupkovosť nezmení, štát príde ročne o 3,63 milióna eur. Podľa analýz rezortu dopravy dôjde k zníženiu príjmu z pokút, aj keď sa priestupkovosť zvýši. V prípade, ak by to bolo o 50 %, pôjde o výpadok 2,31 milióna eur. Ak priestupkovosť stúpne o 100 %, strata bude predstavovať 1 milión eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies