Myslíte si, že za socializmu boli potraviny kvalitnejšie? V tom prípade vás šokujú tieto informácie!

NETKY.SK • 4 December 2018, 10:59 • 2 min
Myslíte si, že za socializmu boli potraviny kvalitnejšie? V tom prípade vás šokujú tieto informácie!

Staršia generácia často ospevuje potraviny z obdobia socializmu pre ich kvalitu a "poctivosť". Ako to ale v skutočnosti bolo?

slovakia

left justify in out

Každý z nás už aspoň raz v živote počul svoju babku, mamu či susedu horekovať nad kvalitou súčasných potravín. Tí, ktorí zažili časy minulé, kedy mlieko stálo korunu a  maslo bolo „poriadne“, ich často porovnávajú s obdobím socializmu. Je pravda, že v tých časoch sa k nám zahraničné potraviny dostávali len málokedy, preto sa na pultoch predajní nenachádzali paradajky, ktoré dozreli v sklade ani mäso z Brazílie, no treba povedať, že každá minca má dve strany.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Retro #lidl #retrotyzden #granko #rumovepralinky #kofila #kastany #deva #vitana #carpatia #latergram

Príspevok, ktorý zdieľa Ildu (@ildu05),

 

Počas komunizmu panoval všeobecný nedostatok. Dnes už bežné banány, pomaranče alebo nedajbože kivi sa do Československa dostali len pri špeciálnych príležitostiach, napríklad v čase Vianoc, no stáli sa na nich také rady, že ani zďaleka nevyšlo na každého. Podobne to bolo aj s mäsom. Kto chcel najkrajšie kúsky, musel si vystáť poriadnu „šóru“ a tomu za ním sa už, žiaľ, neušlo.

 

 

Dnes máme všetkého dosť, dokonca v dôsledku nadprodukcie dochádza k veľkému plytvaniu. A je pravda, že ani dnes sa potravinárstvo nemá veľmi čím chváliť, najmä po tom, čo prepukla kauza, že sa k nám „zo západu“ dovážajú menej kvalitné produkty pod rovnakou značkou ako tie kvalitnejšie smerujúce do vyspelejších krajín.

 

 

Avšak napriek tomu je tu jeden veľmi významný rozdiel medzi socializmom a dnešnou dobou. V minulosti sa presné zloženia potravín na obaloch neuvádzali, nikto teda nevedel, čo presne konzumuje alebo akú kozmetiku používa. A treba povedať, že boli plné chémie. Navyše takej, ktorá je dnes už pre svoje mimoriadne negatívne vplyvy na organizmus, ale aj životné prostredie zakázaná. Za socializmu sa o mnohých látkach ešte nevedelo všetko, a tak sa bežne používali i napriek tomu, že boli silne karcinogénne, prípadne sa dostávali do pôd, vody a následne do hospodárskych zvierat.

 

A to boli veci, o ktorých sa nehovorilo. Dnešné výrobky podliehajú prísnym kontrolám a pokiaľ sa preukáže, že nesplnili stanovené limity, stiahnu sa z predaja a sú toho plné médiá. Presné zloženia tak potravín, ako aj kozmetiky sa sami dočítame na jednotlivých produktoch, sme oveľa viac informovaní, a preto je rozhodnutie o tom, čo pre seba vyberieme len a len na nás.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lidl #retrotyzden #melta #gothaj #omnomnom

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Breziansky (@filip_breziansky),

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies