Mysleli ste si, že najväčšou motiváciou sú peniaze? Omyl, výsledky výskumu poriadne prekvapili!

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 13:21 • 2 min
Mysleli ste si, že najväčšou motiváciou sú peniaze? Omyl, výsledky výskumu poriadne prekvapili!

Keď zistíte, čo ľudí v pracovnom prostredí motivovalo viac ako peniaze, nebudete tomu veriť.

slovakia

left justify in out

Na otázku, čo podľa vás ľudí motivuje k výkonom (najmä pracovným) najviac, si zrejme väčšina z nás tak nejak podvedome odpovie, že peniaze.  Áno, financie sú nesporne dôležité, pokiaľ chceme žiť pokojne, pokryť všetky potrebné výdavky a možno si dopriať aj niečo navyše, čo nám urobí radosť. Ale skutočne nás ich vidina dokáže „nakopnúť“ tak, že sme schopní dosahovať lepšie výsledky? Nuž, zdá sa, že nie.

 

Psychológ Dan Ariely realizoval v rámci svojej práce štúdiu, do ktorej zapojil zamestnancov firmy, ktorí montovali počítačové čipy. Výskum prebiehal týždeň, pričom každé ráno dostali pracovníci odkaz, kde sa uvádzalo, aký benefit ich na konci dňa čaká, pokiaľ naplnia stanovené ciele. Mohli získať písomnú pochvalu od šéfa, 27 dolárov alebo pizzu.

 

Zaujímavé výsledky sa dostavili hneď po prvom dni. Ako najfunkčnejšia motivácia sa totiž ukázala pizza. Pracovníci, ktorým bola prisľúbená, zvýšili svoj výkon o 6,7 percenta. V tesnom závese za ňou bola písomná pochvala od šéfa s 6,6 percentami a najslabšie skončila, prekvapivo, finančná odmena, ktorá mala len 4,9 percenta.

 

Do konca týždňa sa však celkové výsledky mierne pozmenili, pričom na prvé miesto v rámci motivačných faktorov sa dostala pochvala od šéfa. Rozdiel medzi ňou a pizzou bol však minimálny. Ariely sa domnieva, že pokiaľ by pizzu zamestnancom doručili priamo domov a oni by tak mali možnosť stúpnuť v očiach svojich blízkych, umiestnila by sa na celkovom prvom mieste.

 

img

Zdroj: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies