Mysleli ste si, že ak urobíte 10-tisíc krokov denne, polepší sa vášmu zdraviu? OMYL!

NETKY.SK • 1 Február 2018, 09:09 • 2 min
Mysleli ste si, že ak urobíte 10-tisíc krokov denne, polepší sa vášmu zdraviu? OMYL!

TOKIO – Mýtus zo 60. rokov, ktorý tvrdil, že ak urobíte denne približne 10-tisíc krokov budete fit, je v skutočnosti iba prežitkom spoločnosti Už dávno tomu tak nie je.

slovakia

left justify in out

Tento mýtus, ktorý k nám prišiel z Japonska bol len marketingovým ťahom a súčasťou kampane jednej spoločnosti. BBC uviedla, že v roku 1964, kedy sa mala konať olympiáda, japonská firma využila túto svetovo uznávanú udalosť vo svoj prospech.

 

Tá v tom čase na trh uviedla nový prístroj na meranie krokov, ktorý pomenovali Manpo-Kei, čo v preklade znamená Merač 10 000, na čom postavila aj celú reklamu k produktu. A takto sa teda zrodil mýtus, že ak urobíte 10 000 krokov denne polepšíte nie len svojmu zdraviu, ale aj ostanete fit.

 

Ak nerobíte napríklad v gastronómii, tento počet je veľmi ťažko dosiahnuteľný a na naše zdravie nemá nijak obzvlášť blahodarne účinky.

 

Pre vyriešenie tejto otázky sa BBC obrátila na odborníkov, aby vylúskli pravdivosť tohto tvrdenia.

Tí si prizvali skupinu dobrovoľníkov a rozdelili do dvoch skupín.

 

Jedna z nich sa snažila o pokorenie 10 000 krokov, čo im zabralo prakticky celý deň. Druhá skupina si dala v priebehu dňa tri desaťminútovky intenzívnej chôdze, čo sa dalo omnoho lepšie naplánovať a prispôsobiť pracovnému režimu. 

 

Prieskum ukázal, že druhá skupina dokázala urobiť približne 3 000 krokov, pričom ich fyzická aktivita bola o 30% vyššia, teda aj prospešnejšia ako tá, ktorú vynaložili dobrovoľníci z prvej skupiny, ktorí chodili takmer celý deň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies