Mysleli si, že je to okrúhly kameň, ale chodili po hlave skrčenca!

NETKY.SK • 15 November 2017, 06:00 • 2 min
Mysleli si, že je to okrúhly kameň, ale chodili po hlave skrčenca!

DUCOVÉ/TRNAVA - Lebku starú možno až 3000 rokov, ktorej vrchná časť vytŕčala spod zeme priamo do značkovaného turistického chodníka, všetci považovali dlhé roky za obyčajný kameň.

slovakia

left justify in out

Tvarom "kameňa" v areáli archeologického náleziska Kostolec sa nikto nezaoberal, až pozornému turistovi Štefanovi Kubovčíkovi z Hubiny prišlo čudné, že je taký pravidelný a má švy. Upozornil na to Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava. Podozrenie, že ide o veľmi staré ostatky človeka, sa potvrdilo. Archeológovia vykopali lebku a celú kostru v dovtedy nedotknutom hrobe, kde bol pochovaný v skrčenej polohe. "Pozornému návštevníkovi Kostolca vďačíme za tento nález, ktorý sa nám javí zaujímavý z viacerých hľadísk," povedal archeológ KPÚ Peter Grznár. Odborníci nevedia s istotou určiť, z akého obdobia pochádza, pretože nemal pri sebe žiadnu hrobovú výbavu.

 

V Kostolci sa pochovávalo v troch periódach - v čase velatickej kultúry v mladšej dobe bronzovej (1300 až 1000 pred naším letopočtom), v stredoveku od polovice 9. do polovice 15. storočia a potom od konca 16. do začiatku 19. storočia. Do úvahy v prípade nájdeného hrobu prichádzajú prvé dve možnosti. "Buď ide o praveký hrob z doby bronzovej, čo by vysvetľovalo skrčenú polohu kostry. Ak je to tak, plocha pravekého hradiska bola rozsiahlejšia, ako sme sa domnievali. Druhou možnosťou je stredoveký pôvod kostry a v tom prípade situovanie na okraj regulárneho pohrebiska, čo môže svedčiť o sociálnej vylúčenosti pochovaného," povedal Grznár. Za to, že lebka odolala tisícom nôh, vďačí skutočnosti, že bola vyplnená hlinou.

 

Nález za takýchto okolností je podľa archeológa KPÚ Matúša Sládka raritou. V roku 2017 nahlásili občania KPÚ až štyri kostrové nálezy. "V Kamennom mlyne v Trnave, Modranke a Senici a teraz v Kostolci," povedal. V predošlých rokoch to býval spravidla jeden za rok. Za nárast, ako uviedol, možno vďačiť väčšej osvete i skutočnosti, že pri vzácnych archeologických nálezoch môže dostať nálezca až sto percent vyčíslenej hodnoty. Pri kostrových nálezoch sa ale hodnota vyčísliť nedá. "Nálezné nedostane ani Štefan Kubovčík. Ale bol počas výskumu prítomný aj so svojou dcérkou a veľmi sa o všetko zaujímal," dodal Sládok.

 

Národná kultúrna pamiatka Kostolec sa nachádza na dolomitovom výbežku pohoria Považský Inovec blízko Piešťan. Lokalita patrí k významným slovenským tzv. polykultúrnym archeologickým náleziskám.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona