MVF: Ukrajina je strategickou prioritou v roku 2015

NETKY.SK • 7 Január 2015, 16:32 • 2 min
MVF: Ukrajina je strategickou prioritou v roku 2015

BRATISLAVA Ukrajina bude patriť medzi priority Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) aj v roku 2015. Rozhodla o tom Konferencia ministrov zahraničných vecí krajín V4.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka MVF Karla Wursterová s tým, že prostredníctvom Vyšehradského strategického programu MVF v roku 2015 podporí konanie odborných konferencií a seminárov zameraných na naštartovanie reformných procesov na Ukrajine a jej približovanie k EÚ.
     

Okrem toho sa grantová podpora z prostriedkov MVF bude sústreďovať na projekty zamerané na výmenu skúseností medzi krajinami V4 a Ukrajinou v oblasti energetickej bezpečnosti a efektívneho, udržateľného využívania zdrojov. "Tohtoročné priority Vyšehradského strategického programu odrážajú záujem krajín V4 podporiť svojho východného suseda v súvislosti s prebiehajúcou krízou na Ukrajine," povedala Wursterová.
     

Ako ďalej uviedla, zintenzívnená podpora MVF pre Ukrajinu v roku 2015 je pokračovaním aktivít fondu v predošlom roku. "Z celkového počtu 23 projektov zameraných na prenos skúseností krajín V4 s demokratickou transformáciou v celkovej hodnote viac ako 1,3 milióna eur, sa na pomoc Ukrajine zameriavalo až 15 projektov. Okrem toho sme v roku 2014 navýšili štipendijnú podporu pre ukrajinských študentov a vedcov na univerzitách v krajinách V4 v porovnaní s rokom 2013 z pôvodných 60 na 100 semestrov," uviedla.
     

Na pomoc Ukrajine bola zameraná aj pilotná fáza programu tréningov pre zamestnancov štátnej a verejnej správy z krajín Východného partnerstva, ktorú MVF spustil v roku 2014. "S finančnou podporou MVF sa v máji 2014 uskutočnili týždenné školenia pre 23 ukrajinských zamestnancov verejnej správy v krajinách V4," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies