MV SR: Volebné právo odsúdených pripomenula generálna prokuratúra

NETKY.SK • 6 September 2013, 16:32 • 2 min
MV SR: Volebné právo odsúdených pripomenula generálna prokuratúra

BRATISLAVA - Vypustenie prekážky volebného práva pre osoby odsúdené za obzvlášť závažné trestné činy sa do návrhu zákona premietlo na základe zásadných pripomienok Generálnej prokuratúry SR, ktorá argumentovala viacerými rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva v týchto veciach. Ministerstvo vnútra SR tak reagovalo na dnešné vyhlásenia nezaradeného poslanca NR SR Daniela Lipšica, podľa ktorého je zavedenie aktívneho volebného práva pre všetkých odsúdených prejavom neúcty k obetiam a pozostalým. Reakciu agentúre SITA poslal tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

slovakia

left justify in out

Podľa Lipšica je zavedenie volebného práva pre všetkých odsúdených prejavom neúcty k obetiam a pozostalým, ktorí môžu ťažko akceptovať, aby ľudia, ktorí často brutálnym spôsobom pripravili o život ich najbližších, rozhodovali o tom, kam bude táto krajina smerovať. Ako povedal Lipšic dnes novinárom, doteraz to bolo tak, že tí, ktorí spáchali obzvlášť závažné zločiny, kde je minimálna hranica trestnej sadzby desať rokov, nemali volebné právo. To je podľa neho správne. „Najbrutálnejší vrahovia by nemali rozhodovať o osude tejto krajiny,“ konštatoval.

Lipšic odmieta zdôvodnenie ministerstva, že takúto úpravu vyžaduje štrasburská judikatúra. „To je lož a nezmysel,“ povedal s tým, že rozhodnutie štrasburského súdu sa týka toho, že štát nemôže zbaviť volebného práva všetkých odsúdených paušálne. „Ale vôbec neznamená, že musí priznať volebné právo všetkým odsúdeným, to je nezmysel," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies