MV SR ocenilo záchranárov profesionálov aj laikov

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 11:37 • 2 min
MV SR ocenilo záchranárov profesionálov aj laikov

BRATISLAVA - Najlepších profesionálnych záchranárov aj laických záchrancov ocenilo ministerstvo vnútra v spolupráci s časopisom Recsue report v rámci ocenenia Zlatý záchranársky kríž za rok 2014.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Petar Lazarov, poslaním ocenenia je hľadať a odmeniť výnimočné a profesionálne zvládnuté zásahy hasičov, zdravotníkov, vojakov, policajtov a iných záchranárskych zložiek, rovnako ako obetavé činy prvej pomoci laikov, detí aj dospelých. O ocenených rozhodovala podľa Lazarova odborná porota zložená z predstaviteľov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému.


V kategórii "Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov" zvíťazil Vladimír Vorčák, ktorý počas svojho osobného voľna pri prechádzke v obci Oravská Lesná poskytol prvú pomoc vodičovi, ktorý za volantom dostal mozgovú príhodu. Priamym dýchaním z úst do úst, masážou srdca a udržiavaním základných životných funkcií do príchodu záchranárov zachránil Vorčák vodičovi život. Čestné uznanie udelili aj Pavlovi Gaborčákovi, ktorý v nebezpečenstve ohrozenia vlastného života pomáhal pri dopravnej nehode dvoch vozidiel, pri ktorej zahynuli dve a ťažko sa zranili štyri osoby. Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin laickej verejnosti" získal Lóránt Czirák.

 

Zamestnanec Slovenského vodohospodárskeho podniku vo februári minulého roku vytiahol dvoch ľudí z auta, ktoré po náraze spadlo do kanála v obci Kráľov Brod v okrese Galanta. Zraneným následne poskytol prvú pomoc.
Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin profesionálneho kolektívu" získali príslušníci z hasičskej stanice v Štúrove, ktorí zasahovali v areáli priemyselného parku pri zavalení jednej osoby železnou konštrukciou. Keďže celková hmotnosť zrútenej oceľovej konštrukcie bola takmer 4000 ton a zavalenú osobu nebolo možné zachrániť bežnými postupmi, hasiči museli konštrukciu postupne rozpaľovať kyslíkovým horákom. Počas prác hasiči neustále komunikovali zo zavalenou osobou, zároveň kontrolovali jej zdravotný stav a životné funkcie. Osobu sa im nakoniec po takmer piatich hodinách podarilo vyslobodiť. Čestné uznanie udelilo ministerstvo Krajskému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru v Trnave, kolektívu policajtov a zamestnancov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave a Modrým anjelom za zásah pri dopravnej nehode autobusu na diaľnici D1.

 

V autobuse sa viezli študenti Trnavského gymnázia vracajúci sa z výletu. Na mieste nehody, kde sa autobus prevrátil do priekopy, zasahovalo niekoľko desiatok príslušníkov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému, ktorí poskytovali zraneným prvú pomoc. Pri nehode sa zranilo 28 osôb, 4 osoby nehodu neprežili.
Cenu za "Výnimočný prínos pre záchranárstvo" získal doktor Pavol Maslík za dlhoročnú odbornú činnosť v rezorte vojenského zdravotníctva, urgentnej medicíny a predovšetkým za významný podiel na vybudovaní Výcvikového strediska Lešť. Cenu "Rescue report" za kreatívny prístup k osvete a vzdelávaniu bol udelený projektu "Krajina záchrancov". Projekt je zameraný na zvýšenie počtu obyvateľov Slovenska, ktorí majú osvojené základy prvej pomoci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies