MV SR: Obeťou obchodu s ľuďmi sa môže stať každý, treba o tom hovoriť

NETKY.SK • 17 Október 2014, 11:29 • 2 min
MV SR: Obeťou obchodu s ľuďmi sa môže stať každý, treba o tom hovoriť

BRATISLAVA - Obchodovanie s ľuďmi sa môže týkať každého, preto je potrebné o tejto problematike hovoriť, pretože len tak mu možno predísť a eliminovať ho, upozorňuje na to ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uvádza v letáku k tejto téme, celosvetovo je obchod s ľuďmi tretí najvýnosnejší po nelegálnom obchode s drogami a zbraňami. Podľa odhadov sa na ňom každoročne medzinárodné organizované skupiny obohatia o 110 miliárd eur. "Obchod je prepojený po celej Európe, ide teda o organizovaný trestný čin," poznamenal riaditeľ odboru prevencie kriminality rezortu vnútra Jozef Halcin.

 

Obchodovanie s ľuďmi je definované ako "verbovanie, preprava, odovzdanie, prechovávanie alebo prevzatie ľudí pod hrozbou alebo použitím násilia či iných foriem donucovania, únosu, podvodu, ľsti, zneužitia právomoci, zraniteľného postavenia, prijatia, poskytnutia platieb alebo prospechu na dosiahnutie súhlasu osoby, ktorá má kontrolu nad inou s cieľom jej vykorisťovania." Ak sú naplnené tieto znaky, ide o nelegálny obchod. Rezort vnútra za minulý rok eviduje 30 osôb, ktoré sa stali v zahraničí obeťami obchodníkov. Ide však len o tých ľudí, ktorí dobrovoľne vstúpili do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Ako ďalej uviedol Halcin, zo spomínaného počtu bolo 21 žien, z nich dve maloleté, a deväť mužov.

 

Najčastejším účelom obchodu bolo sexuálne vykorisťovanie, za ním nasleduje nútená práca, nútené sobáše a nútene žobranie. Ako dodal, obetí je však oveľa viac, pretože latencia je štyri až sedemkrát vyššia. 

Riziko, že sa niekto stane obeťou obchodníkov s ľuďmi, sa však dá znížiť, rezort vnútra spísal viaceré opatrenia. Treba si dobre preveriť agentúru, ktorá prácu v zahraničí ponúka, slúži na to aj Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. Tiež je potrebné podpísať len takú zmluvu, ktorej človek rozumie a sú v nej všetky informácie o zamestnávateľovi ako aj práci. "Neprijímajte nelegálnu prácu a vycestujte až po podpise zmluvy a získaní pracovného povolenia či víz," upozorňuje ministerstvo. Tí, čo za prácou odídu, by mali o tom informovať rodinu aj dobrých známych a nechať im všetky potrebné údaje, ako je presná adresa či telefónne číslo, ale aj informácie o zamestnávateľovi, fotokópiu pasu a najnovšiu fotografiu. Človek v zahraničí by so sebou mal mať kontakty na pomáhajúce organizácie, ako aj na slovenskú ambasádu či linky pomoci, ktoré v krajine fungujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies