MV SR navrhuje zvýšenie výsluhových dôchodkov pre vojakov a policajtov

NETKY.SK • 4 Február 2019, 14:41 • 2 min
MV SR navrhuje zvýšenie výsluhových dôchodkov pre vojakov a policajtov

BRATISLAVA - Od budúceho roka by sa mali zvyšovať výsluhové, ale aj vdovské či invalidné dôchodky policajtov a vojakov. Nový model valorizácie dávok navrhuje Ministerstvo vnútra (MV) SR v novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

slovakia

left justify in out

Výška zvýšenia sa bude podľa rezortu viazať na kombináciu princípov solidarity a zásluhovosti. Princíp zásluhovosti sa prejaví u tých poberateľov výsluhového dôchodku, ktorých služobný pomer trval viac ako 15 rokov. 

 

img

 

"Do medzirezortného pripomienkového konania sme predložili nový materiál. Zmeny v ňom by sa mali dotknúť aj invalidných, vdovských či vdoveckých výsluhových dôchodkov. Nový spôsob valorizácie je výhodnejší pre väčší počet poberateľov dávok výsluhového zabezpečenia," informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). 

 

Výsluhový dôchodok sa má zvyšovať stanovenou pevnou sumou. Z predkladaných materiálov vyplýva, že táto suma sa vypočíta ako podiel 2 % z priemernej sumy starobného dôchodku vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu v predchádzajúcom roku vyplácania a čísla 15, čo zodpovedá dobe trvania služobného pomeru potrebnej na vznik nároku na výsluhový dôchodok. Následne sa suma vynásobí počtom rokov skutočného trvania pomeru. V tomto roku by vychádzalo zvýšenie v prípade 15-ročného pracovného pomeru o deväť eur, uviedlo ministerstvo ako príklad.

 

img

 

Pokiaľ ide o pozostalostné dávky z výsluhového dôchodku, budú sa zvyšovať pevnou sumou stanovenou dvoma percentami z priemernej sumy starobného dôchodku vykázanej Sociálnou v predchádzajúcom roku vyplácania. Návrh zákona tiež dopĺňa ustanovenia o lekárskej posudkovej činnosti. 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies