Správu o SR o obchodovaní s ľuďmi prerokuje v piatok Výbor zmluvných strán

NETKY.SK • 12 Jún 2020, 09:05 • 2 min
Správu o SR o obchodovaní s ľuďmi prerokuje v piatok Výbor zmluvných strán

BRATISLAVA - Správu o Slovenskej republike, ktorú vypracovala Skupina expertov pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi (GRETA) za roky 2016-19, prerokuje v piatok Výbor zmluvných strán.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) SR očakáva jej prijatie, ktorými výbor zároveň odporučí slovenským orgánom plniť odporúčania zo správy. To uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

Prerokujú aj správu Cypru a Rakúska

MV SR očakávalo závery, ktoré priniesla správa GRETA, skonštatovala Paulenová. Ešte pred jej stredajším (10. 6.) zverejnením ju GRETA na základe návrhu z Rady Európy prerokovala s odborom zahraničných vecí a európskych záležitostí MV SR. Následne ju rezort aj potvrdil.

 

O všetkých krokoch bol informovaný aj štátny tajomník MV SR Lukáš Kyselica, ktorý je národným koordinátorom pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

 

Na piatkovom zasadnutí Výboru zmluvných strán očakáva MV SR prijatie správy. "Dôležité sú najmä odporúčania hodnotiaceho mechanizmu pre Slovenskú republiku v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, ktoré by sme mali plniť," dodala Paulenová s tým, že na zasadnutí budú aj predstavitelia SR. Okrem slovenskej správy sa prerokuje aj správa Rakúska a Cypru.

 

img

 

Týka sa to aj utečencov

Zo správy GRETA vyplýva, že Slovensko by malo obetiam obchodovania s ľuďmi zlepšiť prístup k spravodlivosti, zaistiť im odškodnenie a voči obchodníkom s ľuďmi zaviesť prísne sankcie.

 

Správa vyzýva tiež slovenské orgány, aby stanovili lehotu na zotavenie a premyslenie, ak existujú dôvody domnievať sa, že osoba sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi. Podľa GRETA slovenské orgány musia venovať väčšiu pozornosť aj odhaľovaniu obetí obchodovania medzi žiadateľmi o azyl a osobami umiestnenými v utečeneckých centrách, ako aj monitorovaniu agentúr dočasného zamestnávania, ktoré umožňujú pracovný nábor cudzincov.

 

img

 

Väčšinou sú to ženy

Rada Európy pripomenula, že Slovensko je predovšetkým krajinou pôvodu a tranzitu obetí obchodovania s ľuďmi. V sledovanom období identifikovali 225 možných obetí obchodovania, z ktorých 55 percent boli ženy.

 

GRETA je zodpovedná za hodnotenie vykonávania Dohovoru Rady Európy o boji proti obchodovaniu s ľuďmi v krajinách, ktoré ho ratifikovali. Druhým pilierom monitorovacieho mechanizmu je Výbor zmluvných strán, ktorý môže prijímať odporúčania adresované dotknutej krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies