Mužstvo psychicky nezvláda tlak domáceho prostredia, priznal Vůjtek

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 12:00 • 2 min
Mužstvo psychicky nezvláda tlak domáceho prostredia, priznal Vůjtek

OSTRAVA - Takýto scenár si neželali. Z úvodných štyroch súbojov v ostravskej B-skupine s relatívne slabšími súpermi vyťažili slovenskí hokejisti iba sedem bodov a ich šance na prienik do štvrťfinále MS sa výrazne znížili. Ak chcú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka pomýšľať na postup, budú musieť teraz obrať o body favoritov. Pred sebou majú náročné duely s vicemajstrami sveta Fínmi, obhajcami titulu Rusmi a lídrami skupiny USA.

slovakia

left justify in out

Skupina sa môže ešte viacerými spôsobmi zamotať, no na postup bude zrejme treba vybojovať ešte štyri až päť bodov, čo bude veľmi ťažká úloha. Vlani v Minsku nestačilo Slovákom na zabezpečenie si štvrťfinálovej miestenky desať bodov. "Cestu do štvrťfinále sme si skomplikovali. Turnaj však ešte nekončí, musíme zdvihnúť hlavy hore. Máme dva dni nato, aby sme si oddýchli, po nich sa musíme pokúsiť poraziť niekoho z favoritov," neskladá zbrane tréner Vůjtek.

 

Jeho tím v prvých troch vystúpeniach na šampionáte vydrel triumfy nad Dánskom (4:3 sn), Bieloruskom (2:1 pp) a Slovinskom (3:1), keď vo všetkých prípadoch otáčal skóre až v samom závere. V nastúpenom trende ale nepokračoval, v stredajšom dueli s Nórskom "prešustroval" dvojgólový náskok a prehral 2:3. "Tie zápasy sme neodohrali v dobrej forme, bojovali sme, ale z hernej stránky to nebol dobrý hokej. Pevne dúfam, že teraz už z nás spadne bremeno zodpovednosti a stres z toho, že sme favorit," vyslovil sa hlavný kouč.

 

"Domáce" prostredie v ostravskej ČEZ Aréne malo byť hlavným tromfom Vůjtekovho tímu. Podľa trénera sa však výhoda otočila v jeho neprospech a mužstvo tlak a očakávania fanúšikov nezvládlo. "Áno, myslím si, že to bolo o psychike. V každom stretnutí nás hnal plný štadión, všetci verili, že tu tie zápasy ľahko vyhráme a ono to tak ľahko nešlo. Ukázali sme silu vôle, v prvých troch dueloch sme v závere dokázali zápasy otočiť. Ale to tiež nie vždy ide a raz to narazí."

 

Realizačný tím rozšíril na začiatku roka aj mentálny kouč Peter Bielik, ktorý mal mužstvu pomôcť správne sa psychicky naladiť na náročné duely na MS. "On si robí svoju prácu. Mysleli sme na každú maličkosť, nechceli sme nič zanedbať, vsadili sme preto aj na mentálneho kouča. Výsledok sa ale s Nórskom nedostavil," povzdychol si Vůjtek. Podľa neho sa na hráčoch prejavila únava z náročného programu. "Ešte nikdy v živote som nezažil, že by tím odohral štyri zápasy v priebehu piatich dní. Pri tom našom štýle sa to muselo niekde prejaviť. Museli sme otáčať skóre v záverečných tretinách, išli sme na dno fyzických síl, tak možno s Nórmi nám tie sily aj trochu chýbali. Súper vyzeral živšie ako my, bol kombinačnejší a dôraznejší v súbojoch. My sme sa dopustili zbytočných vylúčení a v oslabeniach sme dvakrát inkasovali," konštatoval.

 

Nezabral ani osvedčený rituál s košeľou, ktorú tréner po víťazných zápasoch nemenil. Po prehre s Nórskom pôjde do práčky. "Vydržala tri zápasy. Je zrejmé, že tajomstvo nie je v košeli," poznamenal Vůjtek. V každom zápase vyskúšal inú zostavu, miešal útoky, výrazne oživenie to však neprinieslo a zakaždým muselo mužstvo drieť až do konca. "Zmien už veľa byť nemôže. Máme v kádri 25 hráčov, z toho 22 korčuliarov. V zápase s Nórskom sme možno stratili jedného obrancu, ešte nevieme, či nám nebude Andrej Meszároš chýbať pre trest. Budeme si musieť vystačiť so zostavou, ktorú tu máme. Verím však, že hráči sa dajú za dva dni dokopy a preukážu silnú vôľu, ktorá ich zdobila v prvých troch víťazných zápasoch. Verím, že aj hokejovo povyrastú, keď nebudú v roli favorita. S troškou šťastia sa dá aj so silnými bodovať. Ukázali sme to pred dvoma rokmi v Helsinkách, kde sme v záverečnom skupinovom zápase zdolali Američanov a vybojovali si postup do štvrťfinále."

 

Ak sa chce mužstvo udržať v postupovej hre, musí podľa trénera zmeniť svoj prístup. "Musíme sa najmä uvoľniť. Hráči sa musia vrátiť k hre, ktorú preukazovali počas sezóny v kluboch. Chýbala nám ľahkosť a tá sa musí vrátiť na naše hokejky. Potom aj výsledky budú vyzerať dobre," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies