Mužský verzus ženský mozog

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 11:00 • 2 min
Mužský verzus ženský mozog

BRATISLAVA – Že sú muži z Marsu a ženy z Venuše, to je stará známa obohraná pravda. Muži jednoducho nerozumejú ženám a ženy mužom. Ide o dva rôzne svety, ktoré sa po tisícročia snažia si vzájomne porozumieť. Niekedy to ide lepšie, inokedy horšie. Je to pravda, že muži myslia inak ako ženy? A v čom sa vlastne líšia ich mozgy? Pozrite sa na všetko vedeckými očami.

slovakia

left justify in out

Šedá a biela kôra

Americký profesor Richard Haier z univerzity v kalifornskom Irvine hľadal s kolegami z univerzity v Novom Mexiku odpovede na otázky, ako je vôbec možné, že muži myslia inak ako ženy a naopak. Skúmali pritom magnetickou rezonanciou mužské a ženské mozgy. Na čo prišli?

 

Muži počas premýšľania aktivujú svoju šedú kôru o 6,5 krát viac ako ženy, naproti tomu ženy pri premýšľaní zapájajú bielu mozgovú kôru, a to až o 10 krát viac ako muži. Muži jednoducho myslia inou časťou mozgu ako ženy. „Tieto výsledky svedčia o tom, že evolúcia človeka stvorila dva typy mozgu, pre rovnaké vyjadrenie intelektu.“ zhrňuje výskum Haier a dodáva ešte, že „pokiaľ presne stanovíme rozdielnosti v mozgoch jednotlivých pohlaví, môžeme aj lepšie pomôcť pri výskumoch demencie a ďalších ochorení mozgu.“ Dáta získané magnetickou rezonanciou tak môžu vysvetliť, ako je možné, že jedno pohlavie je v plnení určitých úloh úspešnejšie ako druhé. V žiadnom prípade ale nejde o to, že by jeden mozog bol výkonnejší ako druhý, spôsob ich práce sa ale skrátka líši.

 

K rovnakú výsledku inou cestou

Nejde ale iba o odlišnosti mužského a ženského mozgu a jeho používania, ale aj o hormóny, pretože práve hormóny ovplyvňujú činnosť mozgu. Ich výskumom sa pre zmenu zaoberá americký neurobiológ Roger Gorski z The Brain Research Institute na Kalifornskej univerzite. Podľa neho práve ženský hormón estrogén môže za to, že žena má o 30% viac nervových spojov medzi pravou a ľavou mozgovou hemisférou. Preto kľudne môžu robiť niekoľko vecí naraz a nerobí im to žiadne ťažkosti.

 

Oproti tomu muži majú zase omnoho viac spojov v rámci jednej hemisféry. Tieto fakty by mohli vysvetliť skutočnosti, prečo ženy riešia problémy intuitívne a pracujú s pamäťou a muži zase dávajú prednosť priamočiaremu riešeniu a dobre zvládajú priestorové a pohybové úlohy. Tiež k rovnakým výsledkom dospeje mužsky a ženský mozog zapojením iných svojich centier, preto je aj postup ich riešenia úloh odlišný.

 

Čo spôsobí malá dávka mužských hormónov?

Testosterón je zase podľa Gorskiho príčinou, že v tele, ktoré vykazuje znaky určitého pohlavia, môže byť mozog druhého pohlavia. V tomto smere išiel Gorski až tak ďaleko, že vytvoril teóriu, podľa ktorej v treťom mesiaci tehotenstva začína ženský mozog plodu ovplyvňovať dávka testosterónu. Ak plod má byť na základe charakteristiky spermie mužom, musí dávka testosterónu dosiahnuť určitú úroveň, inak zostane v mužskom tele ženský mozog. Týmto spôsobom Gorski vysvetľuje vznik homosexuality. Svoju teóriu experimentálne vyskúšal na myšiach. Je preto možné, že o našej sexuálnej orientácii je definitívne rozhodnuté, skôr než vôbec prídeme na svet. Rovnaké hormóny, ktoré túto orientáciu ovplyvňujú, sa potom podieľajú aj na tvorbe fyzickej štruktúry mozgu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies