Mužovi transplantovali obličky, zomrel na besnotu

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 14:38 • 2 min
Mužovi transplantovali obličky, zomrel na besnotu

WASHINGTON - V americkom štáte Maryland zomrel pred dvoma týždňami muž, ktorý sa nakazil besnotou po transplantácii obličiek. Ide o prvý prípad úmrtia na besnotu v Marylande za takmer 40 rokov, uviedol dnes na svojej internetovej stránke denník Washington Post.

slovakia

left justify in out

Noviny s odvolaním sa na zdroje blízke tomuto prípadu ďalej napísali, že orgány od rovnakého darcu dostali ešte traja ľudia v iných amerických štátoch, ale ich zdravotný stav zatiaľ nie je známy.

Príjemca infikovanej obličky zomrel vo Veterans Affairs Medical Center vo Washingtone po tom, čo bol v nemocnici asi mesiac. Obličku dostal od muža z Floridy, operácia prebehla vo Walter Reed National Military Medical Center ešte v roku 2011. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) má dnes k prípadu zverejniť ďalšie podrobnosti. Neliečená besnota sa takmer vždy končí smrťou. U ľudí očkovaných po nakazení sa prejavia príznaky, ale zvyčajne prežijú.

Prenos besnoty prostredníctvom transplantovaného telesného orgánu alebo tkaniva je veľmi vzácny. V USA zomreli v roku 2004 štyria ľudia v štáte Texas na besnotu, keď sa nakazili od tkaniva darcu. Vo svete sa vyskytlo najmenej osem prípadov prenosu besnoty transplantovanou rohovkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona