Mužovi, ktorý strieľal na ambasádu USA znížili trest : Pozrite si dôvod

NETKY.SK • 21 November 2013, 07:19 • 2 min
Mužovi, ktorý strieľal na ambasádu USA znížili trest : Pozrite si dôvod

SARAJEVO - Bosniansky odvolací súd znížil v stredu trest odňatia slobody islamistickému radikálovi Mevlidovi Jasarevičovi, ktorý v roku 2011 spustil paľbu na veľvyslanectvo Spojených štátov v Sarajeve.

slovakia

left justify in out

Dôvodom rozhodnutia bolo jeho ospravedlnenie za spáchanie činu, píše agentúra Reuters.

Súd skrátil Jasarevičovi pobyt vo väzení z 18 na 15 rokov, odvolávajúc sa na skutočnosť, že odsúdený nebol členom žiadnej zločineckej skupiny. Jasarevič, ktorého prípad znovu otvorili, označil svoju vyše 40-minútovú streľbu na budovu ambasády za "nerozumný čin". Pri útoku vážne zranil jedného policajta.

Jeho predchádzajúce odsúdenie zrušili v júli po tom, ako sudcovia vyhlásili pôvodný proces za chybný. Obhajcovia sa tiež sťažovali, že nemajú prístup k svedeckej výpovedi a dôkazom. Nový verdikt je podľa sudcov "primeraným odrazom závažnosti tohto trestného činu a zodpovednosti jeho páchateľa".

"Porota vyniesla rozsudok s presvedčením šírenia jasného odkazu o tom, že Bosna a Hercegovina je rozhodnutá vykoreniť terorizmus a rovnakou mierou ochraňovať cudzích aj domácich občanov," uviedol predsedajúci sudca Hilmo Vučinič.

Útok znova rozvíril diskusiu ohľadom nebezpečenstva radikálnej formy islamu na Balkáne. Jasarevič, moslim pochádzajúci zo susedného Srbska, nedávno povedal, že sa dištancuje od wahhábizmu, sunnitského fundamentálneho islamu, ktorému kedysi holdoval. Učenie sa do Bosny dostalo po občianskej vojne z rokov 1992-95.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona