Mužov obvinených z masakry v Nairobi postavili pred súd

NETKY.SK • 11 November 2013, 15:10 • 2 min
Mužov obvinených z masakry v Nairobi postavili pred súd

NAIROBI - Kenské súdy sa v pondelok začali zaoberať prípadom štvorice mužov, ktorých sú obvinení z podielu na septembrovej masakre v nákupnom stredisku na okraji Nairobi.

slovakia

left justify in out

Všetci obvinení po predvedení pred sudcu popreli, že by sa dopustili "podporovania teroristickej skupiny", nelegálneho vstupu do Kene alebo získania falošných dokladov totožnosti, ako tvrdí prokuratúra. Ani jeden z mužov pritom nie je podozrivý z priamej účasti na útoku a niekoľkodňovej rukojemníckej dráme, ktorá sa skončila smrťou najmenej 67 ľudí. K masakre sa hlási somálska islamistická organizácia aš-Šabáb, ktorá ju označila za pomstu za kenskú intervenciu v Somálsku. Podozriví sú takisto somálskej národnosti, nie je však jasné, či sú štátnymi príslušníkmi Kene alebo Somálska. Obhajcovia sa v rámci predbežného pojednávania snažili dosiahnuť ich prepustenie z väzby na kauciu, na čo súd konanie odročil na 19. decembra.

Nákupného strediska Westgate na okraji Nairobi sa 21. septembra zmocnila skupina ozbrojencov, podľa novších zistení však neboli 10 či 15, ale iba štyria. Predpokladá sa, že všetci počas štvordňovej drámy zahynuli. Počet obetí masakry dodnes nie je známy a podľa údajov kenského Červeného kríža zostáva okolo 20 ľudí nezvestných. Budovy centra sú po útoku a oslobodzovacej operácii zničené a pod sutinami by sa tak mohli nachádzať ďalšie telá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona