Mužov na materskej neustále pribúda

NETKY.SK • 20 Október 2016, 14:39 • 2 min
Mužov na materskej neustále pribúda

BRATISLAVA - Trend zvyšovania počtu slovenských mužov na materskej je stále výraznejší. Kým v septembri 2014 bolo na materskej 292 mužov, v septembri 2015 ich počet stúpol na 733 a v rovnakom mesiaci tohto roka poberalo dávku materské už 1341 mužov.

slovakia

left justify in out

Nárok na materské môže vzniknúť aj otcovi, ak matka dieťaťa nepoberá dávku materské ani rodičovský príspevok a splnia všetky zákonom stanovené podmienky. Kým u ženy-matky je dôvodom na vznik nároku na materské tehotenstvo a starostlivosť o narodené dieťa, u muža je to tzv. prevzatie dieťaťa do starostlivosti.

 

Ďalšou z podmienok na priznanie materského je, aby muž bol nemocensky poistený aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti, príp. mu musí plynúť ochranná lehota, a to 7 dní po zániku nemocenského poistenia. Ak je muž zamestnaný, nesmie mať z tohto zamestnania počas poberania materského príjem. Ak je otec dieťaťa samostatne zárobkovo činnou osobou, alebo je dobrovoľne poistený, musí spĺňať podmienku zaplatenia poistného na nemocenské poistenie riadne a včas.

 

Muž o dávku materské môže požiadať najskôr po šiestich týždňoch odo dňa pôrodu prostredníctvom tlačiva Žiadosť o materské, ktoré mu poskytne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne (SP). Zamestnanec žiada o materské pobočku SP, príslušnú podľa sídla jeho zamestnávateľa, samostatne zárobkovo činná osoba a dobrovoľne nemocensky poistená osoba žiadajú o materské v mieste ich trvalého bydliska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona