Muzikál West Side Story s broadwayským obsadením bude už o tri dni v Bratislave

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 19:43 • 2 min
Muzikál West Side Story s broadwayským obsadením bude už o tri dni v Bratislave

BRATISLAVA – Americká muzikálová klasika West Side Story (WSS) s pôvodnou choreografiou Jeroma Robbinsa a hudbou Leonarda Bernsteina je opäť na svetovom turné. Po Viedni a Prahe zavíta muzikál na štyri predstavenia od 31. marca do 2. apríla aj do Bratislavy. Slovenskí diváci si tak môžu vychutnať večný príbeh Rómea a Júlie na americký spôsob, a to v pôvodnom znení.

slovakia

left justify in out

Dej WSS sa odohráva v New Yorku v 50. rokoch a zachytáva rivalitu dvoch mládežníckych gangov – domácich Jets a portorikánskych prisťahovalcov Sharks. Hlavný hrdina Toni, bývalý člen Jets, sa zamiluje do Marie, sestry lídra Sharks.

 

Trojica protagonistov súčasného spracovania muzikálu, Kevin Hack ako Tony, Jenna Burns v úlohe Márie, Keily Beirne ako Anita (členka Sharks), hudobný supervízor Donald Chan a rezidentný režisér Eric Rolland sa počas vystúpení vo Viedni a v Prahe stretli so zástupcami slovenských médií.

 

„Divadlo je veľmi jedinečný, osobný a zároveň spoločenský zážitok. Vidieť WSS v divadle spolu s ďalšími 2000 ľuďmi, s orchestrom, ktorý hrá neuveriteľne emotívnu hudbu a sledovať ľudí, ktorí hrajú postavy, ktorých vek je podobný tomu vášmu. Vidieť, ako sa zamilujú, bojujú, cítia sa byť odsudzovaní, opustení, bojujú proti dospelým, to je veľmi silný zážitok. Ja vidím predstavenie každý deň a zakaždým mám z neho zimomriavky a pri niektorých scénach mám slzy na krajíčku. Je to zážitok, ktorému sa nič nevyrovná,“ opísal svoje pocity z predstavenia Eric Rolland. Zároveň dodal, že žiadne predstavenie nie je rovnaké, pretože talentovaní speváci, tanečnici a herci vytvoria každý večer inú šou.

 

Javiskovú premiéru mal muzikál v roku 1957 na Broadwayi a neskôr sa dočkal aj svojej filmovej premiéry, ktorá získala desať Oscarov. Tento rok oslavuje WWS svoje 60. narodeniny od prvej divadelnej premiéry. Súčasní herci sú však mladí ľudia. Keily, Kevin a Jenny odpovedali na otázku, aký bol ich prvý kontakt so slávnym muzikálom.

 

„Mala som päť a videla som svoju sestru, ako hrala v stredoškolskom vystúpení rolu Anity. Vtedy som príbehu úplne neporozumela, ale hudba sa mi veľmi páčila, aj jej rola, takže si to získalo významné miesto v mojom srdci. Bol to môj prvý muzikál, ktorý som videla, hrala v ňom moja sestra a teraz v ňom môžem hrať ja. Je to moja vysnívaná rola. Vždy som chcela hrať Anitu,“ odpovedala Keily, ktorá v muzikáli stvárňuje sestru vodcu portorikánskych Sharks.

 

„Moja prvá skúsenosť s WWS bolo počúvanie soundtracku. Moja teta mi darovala na Vianoce niekoľko soundtrackov k muzikálom, keď som bola malá. Potom, ako som sa zamilovala do hudby WSS, mi tuším rodičia ukázali film a spolu s tancovaním to bolo ešte silnejšie, hlavne spôsob, ako je príbeh odkomunikovaný nielen hudbou, ale aj tancom a hraním. A odvtedy som sa doňho zamilovala,“ potvrdila neutíchajúce nadšenie pre WSS Jenna, ktorá v ňom hrá hlavnú ženskú predstaviteľku Mariu.

 

Kevin, predstaviteľ Tonyho, spoznal muzikál WSS na základnej škole, keďže je súčasťou učebných osnov pre školy v Spojených štátoch. „Sedím si tak v triede (pri pozeraní filmu WSS) a hovorím si, wau, toto je fakt super. Títo ľudia sa bijú ako päťroční chlapci. Potom to dávali v televízore u starkej na Vianoce, a ja som povedal – aha, toto sme pozerali na hudobnej výchove a všetci moji ujovia a tety na to - veď toto je klasika.“

 

Na otázku, ako dlho sa takáto šou nacvičuje a ako prebieha konkurz, odpovedal pre TASR svetovo uznávaný dirigent a bývalý žiak Leonarda Bernsteina Donald Chan. „Súčasné predstavenie sme nacvičovali tri a pol týždňa. Snažíme sa stále vyberať mladých hercov. Začali sme v marci 2016 a mali sme približne 300 až 400 tanečníkov, a to len na niektoré pozície. Prišlo aj veľa spevákov, ale s Joeym McKneelym, súčasným režisérom a choreografom muzikálu, sme mali presnú predstavu o tom, čo od vokalistov chceme. Tí, čo boli vybraní, museli byť aj skvelí herci, speváci a tanečníci a zakaždým je ťažké vybrať takýchto ľudí. Okrem spievania a tancovania diváci musia tej ich láske na scéne aj uveriť. Takže musíte nájsť ľudí, ktorí sú dostatočne mladí a energickí, aby divák uveril, že sú Toni a Maria.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona