Muzikál Hamilton získal 11 divadelných cien Tony

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 07:37 • 2 min
Muzikál Hamilton získal 11 divadelných cien Tony

NEW YORK - Úspešný broadwayský muzikál Hamilton triumfoval v nedeľu večer na 70. ročníku odovzdávania prestížnych amerických divadelných cien Tony, ktoré získal v celkovo 11 kategóriách.

slovakia

left justify in out

Hamilton, ktorý dostal rekordných 16 nominácií, zvíťazil vo viacerých hlavných kategóriách vrátane najlepšieho muzikálu, najlepšieho výkonu herca v hlavnej úlohe a najlepšej pôvodnej hudby. Nepodarilo sa mu však prekonať rekord získania 12 cien Tony, ktorý drží muzikál Producenti (Producers), píše agentúra DPA.

 

Hamilton rozpráva príbeh jedného z otcov-zakladateľov USA Alexandra Hamiltona a spája v sebe hudobné žánre ako rap, džez a hiphop. Vlani doslova ovládol Broadway, na jeho mimoriadny úspech poukazuje aj to, že vstupenky sú vypredané do budúceho januára.

 

Tvorca muzikálu Lin-Manuel Miranda (36), ktorý stvárnil aj hlavnú postavu, už tento rok získal Pulitzerovu cenu za drámu. Osobne mu patria dve ceny Tony za najlepšie muzikálové libreto a najlepšiu pôvodnú hudbu.

 

K ďalším veľkým víťazom nedeľňajšieho večera v newyorskom Beacon Theatre patria hra The Humans, ktorú ocenili v štyroch kategóriách vrátane najlepšej divadelnej hry, a nová verzia diela A View From the Bridge (Pohľad z mosta) Arthura Millera, ktorá dostala ceny za najlepšie nové naštudovanie a najlepšiu réžiu divadelnej hry.

 

Odovzdávanie cien Tony zatienil útok v nočnom gay klube v Orlande v americkom štáte Florida, pri ktorom v noci na nedeľu zahynulo 50 ľudí. Moderátor James Corden vzdal v úvode gala večera poctu obetiam s vyhlásením, že "nenávisť nikdy nezvíťazí".

 

"Divadlo je miestom, kde sú si každá rasa, vyznanie, sexualita a pohlavie rovné, vítané a milované," povedal Corden. "Nie ste teraz sami - vaša tragédia je našou tragédiou," odkázal postihnutým.

 

Podobne sa vyjadrovali mnohí z hostí a ocenených vo svojich vystúpeniach.

 

"Lásku nemožno zabiť ani zavrhnúť," uviedol Miranda. "A teraz, zaplňte svet hudbou, láskou a hrdosťou."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies