Muži majú tendenciu požičiavať si vyššie sumy ako ženy

NETKY.SK • 3 September 2015, 15:45 • 2 min
Muži majú tendenciu požičiavať si vyššie sumy ako ženy

BRATISLAVA - Takmer tri pätiny Slovákov by sa v prípade zadlženia zverili so svojimi finančnými problémami a dlhmi radšej ženám (56 %). Urobili by tak najmä vďaka ich porozumeniu (28 %), schopnosti lepšie viesť domáci rozpočet (26 %), ale tiež vďaka ich zameraniu sa na riešenie finančných problémov (22 %) či citlivému prístupu k nim (13 %).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry IPSOS, realizovaného pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorý dnes prezentovali na stretnutí s novinármi v Bratislave. Zostávajúce dve pätiny Slovákov by naopak uprednostnili pomoc mužov (44 %), pretože práve muži sú podľa nich tí, ktorí sa dokážu lepšie zamerať na riešenie finančných problémov (57 %). Sú si však vedomí, že napríklad citlivý prístup by od nich očakávať nemohli.

 

"Ľudia na ženách oceňujú väčšiu empatiu a schopnosť vcítiť sa do problémov iného človeka. Zadlžení ľudia hľadajú vo svojom okolí nielen finančnú pomoc, ale najmä psychickú podporu a porozumenie. Ženy sú schopné lepšie počúvať a zároveň prejavujú väčšiu otvorenosť pri zdieľaní svojho osobného príbehu a skúseností. To môže byť dobrou motiváciou a impulzom pre ostatných, aby začali dlhy aktívne riešiť," povedala Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

 

Zatiaľ čo zo všeobecného hľadiska Slováci uprednostňujú hovoriť o svojich finančných problémoch so ženami, zaujímavý pohľad na túto tému prináša rozdelenie Slovákov podľa pohlavia. Z neho sa dá vyčítať, že hoci dve tretiny mužov sa so svojimi problémami zveria práve ženám (66 %), v prípade žien je to naopak. Viac než polovica z nich sa radšej zverí mužom. Do značnej miery tu hrá rolu fakt, že Slováci hovoria o svojich dlhoch najmä so svojimi partnermi.

 

Starší ľudia, najmä vo veku 45 až 53 rokov, výraznejšie uprednostňujú pri riešení dlhových problémov komunikáciu so ženami (62 %). Mladí ľudia naopak, nemajú v tomto smere tak vyhranené požiadavky a je im viac-menej jedno, či budú riešiť dlhové problémy so ženami alebo s mužmi.

 

Pre mladých ľudí (18 až 26 rokov) je dôležité, či človek, ktorému sa so svojimi dlhovými problémami zveria, prejaví dostatočné porozumenie (27 %). U starších respondentov sa toto kritérium objavilo iba v 15 %. Pre nich hrá dôležitejšiu rolu odborná rada, ktorá ich dokáže efektívne naviesť na správne riešenie. O tejto možnosti sa zmienila takmer polovica opýtaných vo vekovej kategórii od 54 do 65 rokov .

 

Najčastejšie by sa o svojich dlhoch radili so ženami obyvatelia východného Slovenska (59 %) a hlavného mesta Bratislavy (57 %). Následne obyvatelia západného (55 %) a stredného Slovenska (53 %). Podľa štatistík spoločnosti KRUK majú muži tendenciu si požičiavať vyššie čiastky. Ich priemerný dlh sa pohybuje na úrovni 1500 eur. U žien je priemerný dlh zhruba o 400 eur nižší. Lepšiu disciplínu pri splácaní záväzkov majú ženy. Zatiaľ čo minulý rok svoj dlh začali splácať dve pätiny žien, v prípade mužov to bola tretina.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona