Múzeum v USA nezruší výstavu Cosbyho diel, herec čelí desiatkám sexuálnych obvinení

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 13:03 • 2 min
Múzeum v USA nezruší výstavu Cosbyho diel, herec čelí desiatkám sexuálnych obvinení

WASHINGTON- National Museum of African Art bude aj naďalej vystavovať umelecké diela patriace rodine amerického herca a komika Billa Cosbyho, ktorý v súčasnosti čelí viac než 40 obvineniam zo sexuálneho zneužitia.

slovakia

left justify in out

Rozhodlo tak vedenie Smithsonian Institution, ktoré odmieta vyhovieť nátlaku verejnosti. "V prvom rade je to výstava umenia. Takže tu nejde o život alebo kariéru Billa Cosbyho, ale o umelcov," vyjadril sa pre agentúru AP Richard Kurin, námestník pre umenie, históriu a kultúru zo Smithsonian Institution. Kúsky patriace Cosbyovcom tvoria zhruba tretinu exponátov, ktoré spomínané múzeum vystavuje pri príležitosti 50. výročia jeho založenia. Väčšinu diel pritom verejnosť doteraz nemala šancu vidieť.

 

Autormi niektorých z nich sú niekdajší otroci, iné zase zhotovili na objednávku komikových blízkych. Súčasťou zbierky sú aj prikrývky zhotovené na počesť herca a jeho zavraždeného syna Ennisa, či kúsok, ktorého autorkou je Cosbyho dcéra. Návštevníci a návštevníčky múzea si okrem toho môžu pozrieť Cosbyho fotografie a prečítať si viaceré jeho citáty. Výstavu s názvom Conversations: African and African American Artworks in Dialogue sprístupnili verejnosti 9. novembra 2014. Trvať by mala až do 24. januára 2016.


Kritikom výstavy neprekážajú iba Cosbyho škandály. Niektorí z nich sú presvedčení, že predmety zo súkromnej zbierky by nemali byť súčasťou výstavy v takom známom múzeu, akým je National Museum of African Art, pretože to môže zvýšiť ich hodnotu. Tŕňom v oku je pre niektorých ľudí aj fakt, že hercova manželka Camille Cosby pôsobí v správnej rade múzea a zasadila sa o to, aby diela patriace jej rodine boli súčasťou spomínanej výstavy. Cosbyovci dokonca expozíciu, ktorú si už pozrelo zhruba 150-tisíc ľudí, podporili finančným darom vo výške 716-tisíc amerických dolárov.


Po tom, čo sa na verejnosti začali pretriasať Cosbyho škandály, dalo od neho ruky preč viacero inštitúcií. Zástupcovia rezortu Walt Disney World v Orlande na Floride odstránili z časti Academy of Television Arts and Sciences Hall of Fame Plaza jeho bronzovú bustu. Viaceré televízne spoločnosti tiež zrušili alebo odložili pripravované projekty so 78-ročným rodákom z Philadelphie. Herec dokonca odstúpil zo správnej rady Temple University vo Philadelphii, kde pôsobil 32 rokov. Ľudskoprávni aktivisti tiež žiadajú, aby odstránili jeho hviezdu z hollywoodskeho Chodníka slávy a aby mu odobrali Prezidentskú medailu slobody.


William Henry Cosby Jr. je známy najmä ako Cliff Huxtable zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 - 1992). Okrem toho účinkoval aj v seriáli I Spy (1965 - 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 - 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 - 1995), sitkome Cosby (1996 - 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona