Múzeum v Nemecku vystavilo živú repliku van Goghovho odrezaného ucha

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 08:49 • 2 min
Múzeum v Nemecku vystavilo živú repliku van Goghovho odrezaného ucha

BERLÍN - Múzeum v nemeckom meste Karlsruhe vystavilo kópiu ucha holandského postimpresionistického maliara Vincenta van Gogha, ktoré bolo vykultivované z jeho genetického materiálu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Umelec si ľavé ucho odrezal počas psychotického záchvatu v roku 1888. Podľa predstaviteľov Centra pre umenie a médiá (ZKM) replika pozostáva zo živých buniek vykultivovaných zo vzoriek poskytnutých Lieuwem van Goghom, pravnukom maliarovho brata Thea.
      

Múzeum tvrdí, že Lieuwe a Vincent van Goghovci disponujú zhruba jednou šestnástinou rovnakých génov vrátane chromozómu Y, ktorý sa odovzdáva mužskou rodovou líniou.
      

Umelkyňa Diemut Strebeová ohľadom projektu uviedla, že ním chcela skĺbiť umenie a vedu. Repliku ucha hodlá vystaviť na budúci rok aj v americkom New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies