Múzeum v Indonézii odstránilo voskovú figurínu Hitlera, kde si ľudia robili selfie

NETKY.SK • 11 November 2017, 18:04 • 2 min
Múzeum v Indonézii odstránilo voskovú figurínu Hitlera, kde si ľudia robili selfie

JAKARTA - Múzeum voskových figurín v indonézskom meste Yogyakarta odstránilo figurínu nacistického vodcu Adolfa Hitlera aj obrovskú fotografiu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v pozadí.

slovakia

left justify in out

Múzeum tak urobilo po tom, čo židovská organizácia Stredisko Simona Wiesenthala vyjadrila pobúrenie nad vystaveným exponátom. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA. Vosková figurína hrdo stojaceho Hitlera bola jednou z hlavných atrakcií múzea De Mata v Yogyakarte, v strednej časti ostrova Jáva, a návštevníci si s ňou často robili selfie.

 

Stredisko Simona Wiesenthala so sídlom v americkom Los Angeles, ktoré vedie kampaň proti popieraniu holokaustu a antisemitizmu, označilo spomínaný exponát za "odporný" a žiadalo jeho okamžité odstránenie. Nemeckí nacisti zabili počas druhej svetovej vojny vo vyhladzovacích táboroch milióny ľudí, konkrétne v Auschwitzi-Birkenau v okupovanom Poľsku vyše jedného milióna, pripomenula agentúra AP.

 

"Môžem potvrdiť, že figurínu odstránili," povedal Andreas Harsono, indonézsky výskumník pracujúci pre organizáciu na ochranu ľudských práv Human Rights Watch. "Vítame toto rozhodnutie, pretože bez ohľadu na zámer zobrazenie Hitlera, akoby bol rešpektovanou osobnosťou, je neprípustné," uviedol v sobotu Harsono.

 

Jamie Misbach, správca múzea, povedal pre indonézsku pobočku televízie BBC, že nemali v úmysle nikoho uraziť. "Ospravedlňujeme sa. Naším úmyslom nebolo niekoho znevážiť," dodal. Exponát s koncentračným táborom sa nachádzal vedľa voskového Dartha Vadera, postavy z kultových filmov Hviezdne vojny. A hneď oproti bol súčasný indonézsky prezident Joko Widodo.

 

Na webovej stránke múzea sa uvádza, že je umelecké 3D múzeum, kde sa návštevníci nebudú nudiť a môžu si urobiť selfie s vyše 100 figurínami znázorňujúcimi politických lídrov, superhrdinov či celebrity. Nie je to prvýkrát, čo prevažne moslimskú Indonéziu kritizovali za necitlivosť voči holokaustu. Pobúrenie vyvolávala vo svete celé roky kaviareň v nacistickom štýle v meste Bandung, kde mali čašníci na sebe uniformy SS. Nakoniec ju v januári tohto roka zatvorili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies